Новини

На 26.06.2022 година в гр.Бургас се проведе Международен турнир - купа "Черно море" за деца, кадети, мъже и жени. Манол Велков от Школата по карате спечели I място при кадетите, в категория до 60 кг.

На 05.06.2022г.в град София се проведе Държавен турнир " Цветята на България", в което взеха участие 17 деца от школите по художествена гимнастика и джаз-балет. Представиха се отлично и спечелиха златните медали във възрастови групи 8-10 г., / 12-14г., / Девойки /.

На 22. 05. 2022г. в зала СТРОИТЕЛ - Пловдив, се проведе състезание "ГИМНАСТРАДА", в което взеха участие децата от школите по художествена гимнастика и джаз-балет към ЦПЛР - ОДК.

Децата се представиха блестящо и спечелиха златните медали във възрастова група 7-10г. и 10-14г.

Благодарствени писма за участие в благотворителен концерт "С обич за Никол".

Вокално студио "Синтез" - гвоздеят в програмата на поредица концерти под наслов "Обединени чрез музика" с Оркестър на Военновъздушните сили на САЩ в Европа и Представителен духов оркестър на Военновъздушните сили на Република България


Концертният състав на Вокално студио "Синтез" с ръководител Желязка Бечлилова имаше огромната чест и привилегия да музицира заедно на една сцена с цели два духови оркестъра - Оркестър на Военновъздушните сили на САЩ в Европа, с диригент полковник Кристина Нур Рутия и Представителен духов оркестър на Военновъздушните сили на Република България, с диригент майор Михаил Младенов. Поканата към ВС "Синтез" за съвместни концерти бе отправена именно от Михаил Младенов.

Първият концерт се проведе на 6-ти май - Ден на Храбростта на Античен театър - Пловдив. Децата изпяха китка от емблематични патриотични песни, които изправиха публиката на крака. Изпълнението бе бурно аплодирано от почетните гости - Херо Мустафа - посланик на САЩ в България и генерал-майор Димитър Петров. Фурор предизвика соловата песен на 5 годишната Дария Янкулова. Тя изпълни "Де е България" със новаторски аранжимент, написан специално за нея от Михаил Младенов.

Децата от ВС "Синтез" и 70-те музиканта от САЩ и България показаха, че музиката сплотява и представлява един универсален език. Събитието се превърна в незабравимо преживяване както за публиката, така и за самите изпълнители.

"Обединени чрез музика" се състоя на 7-ми май в Стара Зaгора и на 9-ти май във Варна и Бургас.

На 05. и 06. май в град София се проведе Международен турнир по Естетическа Групова Гимнастика - "Аcademic Cup " 2022.

Нашите 6 момичета се представиха отлично и спечелиха сребърни медали във възрастова група - родени 2006 - 2008г.

На 30 април 2022 година се проведоха Националните пролетни състезания по информатика, на които взеха участие около 200 ученици от цяла България в пет състезателни групи.

Диман Симеонов от школа „Компютърно програмиране“ към ЦПЛР-ОДК – Пловдив премери сили с общо 36 участника от градовете София, Ямбол, Габрово, Варна, Шумен, Търговище, Русе и Габрово в състезателна група D (6. клас). С резултата си той завоюва място, с което спечели ГРАМОТА ЗА МНОГО ПРЕДСТАВЯНЕ!

На 30.04.2022 год. в град Ловеч се състоя национално първенство за деца по Шинкиокушин карате в три възрастови групи - до 10, до 12 и до 14 годишна възраст.

На състезанието участваха 345 деца от цяла България.

ОДК взе участие с десет деца и постигнахме следните резултати:

1-во място за Виктор Георгиев - до 12 год.възраст - до 35 кг.

1-во място за Любомир Велев - до 12 год. възраст - до 39 кг.

3-то място за Дени Айдън - до 12 год. възраст - до 39 кг.

1-во място за Петър Нанев - до 12 год. възраст - категория плюс 39 кг.

2-ро място за Йордан Христев - категория плюс 39 кг.

На 27 април от 18 часа, по случай Mеждународния ден на дизайна, Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс - Пловдив представя изложба на школата си по дизайн и приложни изкуства. В нея ще вземат участие 20 ученика с произведения, направени през последната учебна година, както от присъственото така и от дистанционното обучение. Ще бъдат показани рисунки, модни скици, пейзажи, колажи, проекти и ушити от децата модели и произведения. Изложбата може да бъде видяна в сградата на ЦПЛР – ОДК на бул. „Шести септември“ №193.

1-во място на Георги Димкин, ученик в 4 клас от школата по Фотография на ЦПЛР ОДК – Пловдив. Призът е от Международен фотоконкурс "INTERNATIONAL ART COMPETITION - TALENTS OF TOMORROW", Класиране Фотография, Категория „Чудото на водата“, втора възрастова група.


ФТА „Иглика“ към ЦПЛР ОДК - гр. Пловдив - първи гости на Община Пловдив на Игнажден

Навръх големия християнски празник Игнажден първи гости на Община Пловдив бяха коледарчетата от фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ към Общински детски комплекс. Техни домакини бяха кметът Здравко Димитров и зам.-кметът Величко Родопски. Както повелява традицията облечените в народни носии малчугани наричаха за здраве и берекет, а с обредните си песни поздравиха всички общински служители за предстоящите светли празници.

На 16.12.2021г., в навечерието на Коледните и Новогодишни празници малчуганите от вокално студио „Синтез“ към пловдивския общински детски комплекс /ОДК/ направиха прекрасен жест към възпитаниците на ДГ „Мирослава“. Те посетиха дечицата, за да им подарят лично комплект книги, събрани в рамките на инициативата на ОДК „Подари любима книга, създай вълшебно коледно преживяване“.

„Надявам се много да ти хареса тази книжка, защото тя е път към нови приключения“, „Нека всеки ден бъде за теб като една красива приказка с много игри и забавни моменти“, „…нека книгите те отвеждат на чудни места и нека те срещат с приказни герои, нека ти помогнат да изживееш пълноценно твоето вълшебно детство“. Това бяха само някои от посланията, които децата бяха изписали в книжките за своите приятели.

Кампанията се проведе в четири дни от 6 до 9 декември, в рамките на които бяха събрани 570 книги. Всички те ще бъдат дарени на детските градини, началните и основните училища в града за обогатяване на библиотечния им фонд.

На 30.10.2021 година се проведе национална купа по карате Шинкиокушин за деца до 10, 12 и до 14 год. възраст в гр. Пловдив.

В турнира участваха общо 210 деца от цяла България.

ОДК взе участие с осем свои възпитаника и завоюва пет отличия в трите възрастови групи.

Отличили се състезатели до 10 годишна възраст:

Виктор Георгиев - 2 място

Отличили се състезатели до 12 год. възраст:

Петър Нанев - 2 място

Александра-Никол Димитрова - 3 място

Йордан Христев - 3 място

Отличили се състезатели до 14 год. възраст:

Манол Велков - 1 място

Поредно призово отличие за малките таланти от ВГ „Бамбини“ при ЦПЛР – ОДК – Пловдив!

Отлично се представиха възпитаниците на Снежана и Димитър Доневи в седемнадесетото издание на Международен фестивал на изкуствата „Кръстопът на музите“ 2021 г., гр. София.

Вокалната формация завоюва престижното II - ро място. Изпълнението на „Бамбини“ бе оценено от големия вокален педагог и изпълнител Етиен Леви .

Фестивалът се провежда под патронажа на Министерството на културата.

Вокално студио “Синтез” при ЦПЛР-ОДК Пловдив с шест отличия от XIV INTERNATIONAL FESTIVAL OF ARTS “ORPEUS IN ITALY” Лидо ди Йезоло - Венеция, Италия

При силна конкуренция от над 400 участника от цял свят, децата от Вокално студио “Синтез” показаха, че за истинския талант няма граници.

Кристиана Наскова завоюва Първо място в категория “Vocal: jazz” (14-18 год.). Йоана Линева се пребори за Първо място в категория “Vocal: classical” (11-13 год.) и Трето място в категория “Vocal: jazz” (11-13 год.), а Ивелина Томова спечели Трето място в най-оспорваната категория “Vocal: pop” (11-13 год.).

Голямата изненада ни поднесе шест годишната Петя Карпарова, която дебютира с Трето място в категория “Vocal: pop” (до 7 год.)

Ръководителят на студиото Желязка Белчилова бе отличена с Диплом “GRANDE MAESTRO”.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image
Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

На 30.10.2021 година се проведе национална купа по карате Шинкиокушин за деца до 10, 12 и до 14 год. възраст в гр. Пловдив.

Страхотно представяне на децата на ОДК-Пловдив!

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

В турнира участваха общо 210 деца от цяла България.

ОДК взе участие с осем свои възпитаника и завоюва пет отличия в трите възрастови групи.

Отличили се състезатели до 10 годишна възраст:

Виктор Георгиев - 2 място

Отличили се състезатели до 12 год. възраст:

Петър Нанев - 2 място

Александра-Никол Димитрова - 3 място

Йордан Христев - 3 място

Отличили се състезатели до 14 год. възраст:

Манол Велков - 1 място

На 30.05.2021 г. на сцената на Куклен театър – Пловдив децата от групата по актьорско майсторство ДТВ "Владимир Николов" към Общински детски комплекс - Пловдив, с ръководител г-жа Евелина Николова, представиха постановката "Звездното момче".

Представянето на децата беше изключително професионално и предизвика вълнуващи моменти както за самите участници, така и за цялата публика.

Първо място за мажоретен състав "Динамика" към ЦПЛР – ОДК - Пловдив от фестивал "Слънчева Бесапара" град Пазарджик - батон сцена.

В навечерието на Великденските празници откритото пространство на Общински детски комплекс събра творенията на талантите от различните клубове и школи. Със самостоятелна изложба се представя 5-класничката Симона Лукова. Амбициозното момиче от клуба по фотография, с ръководител Изабел Хугасян, представя своята експозиция „Цветен Великден“.

Възпитаниците от школата по изобразително изкуство на Николай Балдев се представят с рисунки, реализирани в домашни условия по време на обучението в електронна среда.

Великденски картички изработиха децата от школата по Арттерапия с ръководител Галина Райчева.

Великденски яйца от пресован стиропор красят двора на Центъра за подкрепа за личностно развитие – ОДК. 70-сантиметровите творения са дело на талантите от школата по дизайн с ръководител Маша Катилева.

Учениците от школата по творческо писане с ръководител Елена Левашка изготвиха постер за Великденските празници – история, традиции, обичаи, символи.

Екипът и децата на Общински детски комплекс – Пловдив Ви пожелават Светли Великденски празници, споделени с близки и приятели, топлота в душите и благодат в домовете Ви!На 24 и 25 април 2021 год. се състоя националното първенство

по Шинкиокушин карате

за деца до 10-, 12-, 14-, 16- и 18-годишна възраст в зала Арена – гр. Шумен.

ОДК взе участие с шест деца в три от възрастовите групи.

Децата постигнаха следните резултати:

I място до 10-годишна възраст и най-техничен състезател – Виктор Георгиев

I място до 12 год. – Васил Николов

I място до 12 год. – Явор Василев

II място до 12 год. – Александра-Никол Димитрова

III място до 16 год. – Георги Чолаков

Нов успех на школа „Мениджмънт“

На 15 април бе проведен национален полуфинал на състезанието „Учебна компания“. В него се включиха 47 учебни компании от цялата страна. Състезанието се проведе онлайн и бяха излъчени 17 компании, в това число всичките компаниите от ЦПЛР – ОДК - Пловдив.

В продължение на 25 години учениците, включени в дейността на школа „Мениджмънт“ при ЦПЛР – ОДК се обучават успешно по програма „Учебна компания“ на фондация „Джуниър Ачийвмънт България“. Европейската комисия по образованието призна тази програма като най-добрата в областта на обучението на средношколците по предприемачество. Програмата помага на учениците да изградят знания, умения и нагласи, необходими за създаване и управление на собствен бизнес.

В процеса на обучение младите хора развиват качества, необходими на предприемача: умения за вземане на решения, лидерски качества, умения за общуване, водене на преговори, иновативно мислене, организиране и управление на времето и др.

През тази учебна година към школата бяха образувани 4 учебни компании. След дълги месеци на упорит труд в условията на пандемична обстановка тези компании успяха да генерират иновативни идеи и да ги реализират практически. Учебните компании представиха своята дейност пред компетентно жури и бяха оценени високо в условията на силна конкуренция.

На 15 април бе проведен национален полуфинал на състезанието „Учебна компания“. В него се включиха 47 учебни компании от цялата страна. Състезанието се проведе онлайн и бяха излъчени 17 компании, в това число всичките компаниите от ЦПЛР – ОДК. Те ще участват в национален младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“ в началото на юни. Победителят ще завоюва приза „Учебна компания на България за 2021 г.“, и ще представи страната на Европейското състезание на учебните компании в Латвия или Белгия.

Четирите учебни компании от ЦПЛР – ОДК са ръководени от инж. Огнян Димитров и работят по програма „Кръгова икономика“ /вторично използване на суровини и материали и безотпадни технологии/. Тези компании са:

„Inteks” с предмет на дейност „Разработка и производство на многофункционален шал с филтър от активен въглен“. Шалът предпазва както от фини прахови частици и автомобилни газове, така и от вируси и бактерии.

„Just Young and Genious” – компанията произвежда дамски чанти от използвани винилови платна от билбордове.

“Union 5” – компанията разработва 6 високо ефективни иновативни системи за топлоизолация на база слама.

“Dreamex” – на основа на утайка от кафе е разработен продукт за култивиране на гъба кладница в домашни условия.

Успешното представяне на компаниите се дължи както на усилията, инициативата и творческото мислене на учениците, така и на помощ от страна на компетентни ментори с богат професионален опит и подкрепа от производствени фирми.

Проф. Златина Делирадева, главен диригент на хор „Детска китка” при ЦПЛР – ОДК – Пловдив, бе удостоена със специална награда - статуетка и диплом за Цялостен принос към Международните детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ – Шумен.

Проф. Теодора Павлович, председател на журито, обяви учредяването на награда за Цялостен принос на Международните детско-юношески хорови празници, по инициатива на членовете на журито. Първият неин носител има честта да бъде проф. Делирадева. Наградата беше обявена и от зам. кмета на община Шумен г-н Найден Косев по време на втората концертна вечер от онлайн изданието на фестивала.

Честита награда, проф. Делирадева. Бъдете здрава, летете на крилата на музиката и разпръсквайте любовта си към детското хорово изкуство.

Хор „Детска китка” и неговите диригенти проф. Златина Делирадева и Яна Делирадева получиха диплом за отлично представяне от организаторите на Международния фестивал, Български хоров съюз и Европейската хорова федерацията на Европейския съюз.

Успехи на школата по Шахмат


Детски шахматен турнир „Свобода“, проведен на 6 март 2021 г. в Раднево

Международен юношески онлайн турнир KASPERSKY OPEN U16 - 1 април 2021 година

Държавни училищни индивидуални първенства по шахмат, проведени от 7 до 11.04.2021 г. в гр. Казанлък

В детският шахматен турнир „Свобода“, проведен на 6 март 2021 г. в Раднево, НАНСИ УЗУНОВА завоюва сребърен медал в категорията момичета до 8 г.

На 01 април 2021 година се проведе много силен международен юношески онлайн турнир KASPERSKY OPEN U16, в който се включиха 343 участници от 50 страни. България се представи с двама състезатели, единият от които бе от школата по шахмат към ЦПЛР – ОДК – Пловдив – Димитър Арденски.

На Държавните училищни индивидуални първенства по шахмат, проведени от 7 до 11.04.2021 г. в гр. Казанлък, в категорията юноши до 15 години вицешампион стана ДИМИТЪР АРДЕНСКИ.


Младите таланти на Естрадно студио „Прима“ участваха и се представиха достойно в третото издание на фестивал - EVERGREEN FEST SOFIA 2021, който се проведе онлайн на 20-21 февруари 2021 г.


Успехи на таланти на Общински детски комплекс – Пловдив

Младите таланти на Естрадно студио „Прима“ участваха и се представиха достойно в третото издание на фестивал - EVERGREEN FEST SOFIA 2021, който се проведе онлайн на 20-21 февруари 2021 г.

Носителите на награди са:

I-во място - Стилиан Пенков (Категория - “Световни евъргрийни и джаз стандарти”)

II-ро място - Красимира Александрова (Категория - “Световни евъргрийни и джаз стандарти”)

III-то място - Мартина Жекова (Категория - “Български евъргрийни”)

Поощрение - Мария Чолакова (Категория - “Български евъргрийни”).

Евъргрийн Фест София (Evergreen Fest Sofia) е музикален фестивал за изпълнение на евъргрийни и джаз стандарти от деца и младежи и се организира от Фондация „Музика Вива” и Музикално-издателска къща „Студио Артес”, със съдействието на НЧ „Д-р Петър Берон 1926 г.”

Кметът Здравко Димитров връчи отличието „Най-добър млад предприемач на Пловдив“ за 2019 година

„Пловдив е единствената община, която подкрепя младите и иновативните“, заяви зам.-кметът Георги Титюков

За 11-та поредна година Община Пловдив проведе Конкурса „Най-добър млад предприемач“. Официалната церемония по награждаване на победителите се състоя днес на Гребния канал, а наградите на отличените иновативни проекти бяха лично връчени от кмета Здравко Димитров, председателя на Общинския съвет Александър Държиков и зам.-кмета по спорт и младежки дейности Георги Титюков.

„Много се радвам, че виждам толкова млади хора. Винаги – и в спорта и в бизнеса, и сега в администрацията съм давал и давам път на младите. Пожелавам ви да развиете уменията си и да претворите идеите си в успешен бизнес“, заяви при награждаването на победителите кметът Здравко Димитров. По думите му през годините Община Пловдив е дала старт на редица иновативни и креативни идеи, които вече са се превърнали в успешни бизнеси.

Конкурсът „Най-добър млад предприемач“ се организира всяка година от Община Пловдив и отдел „Спорт и младежки дейности” и има за цел да стимулира креативното мислене на младите хора и да подпомогне тяхното развитие в бизнес сферата.

Община Пловдив единствена провежда този конкурс.

„Ще се радвам и другите общини да последват примера за конкурса и ние ще помогнем неговата идея да достигне до повече населени места“, заяви кметът Здравко Димитров.

Тази година до финалния кръг достигнаха 10 участници, от които комисията награди петима. Сред бизнес идеите имаше такива за производство на натурална козметика, създаване на иновативен стол, изработен от екологични материали, др.

С престижната титла „Най-добър млад предприемач на Пловдив“ тази година беше удостоен Галин Генов. Той получи парична награда от 7 000 лева за идеята си за създаването на Спортен Клуб за инвалиди и хора в неравностойно положение. Тя беше връчена от кмета Здравко Димитров, който слезе специално от сцената, защото Генов беше контузен и трудно можеше да изкачи стълбите. В знак на съпричастност всички номинирани и наградени се снимаха на обща снимка долу пред сцената.

След награждаването Галин Генов сподели: „Във връзка със спечеления от мен приз „Най-добър млад предприемач на град Пловдив за 2020 година“ искам да изкажа благодарността си и да отблежа значението на обучението си в ЦПЛР – ОДК- Пловдив и по специално към г-н Огнян Димитров. Голяма част от успехът ми се дължи именно на знанията и опита придобити по време участието ми в програма „Учебна компания” на Фондация „Джунниър Ачийвмънт”. Препоръчвам ги горещо на всеки, който има интерес в сферата на бизнеса.“

На шесто място се класира. Атанас Маринов и Цветелин Цветков – Производство на иновативен стол;

Целта е да се създаде иновативен стол изцяло от екологични материали като се добави възможността за движение на долната част на тялото по време на работа за предотвратяване на заседналия начин на живот.

Отличените младежи – Галин Генов и Атанас Маринов са възпитаници на школа „Мениджмънт” при ЦПЛР – ОДК Пловдив с ръководител инж. Огнян Димитров. И двамата ръководиха учебни компании и участваха Националните младежки бизнес форуми „Изгряващи звезди”

През 2018 г. Галин Генов и ръководената от него УК „Cushiez” с предмет а дейност „Многофункцинална пътническа възглавница” бяха класирани на първо място в конкурса „Брандико” на Министерствовто на икономиката.

През 2019 г. Атанас Маринов и управляваната от него УК „Upplay” с предмет на дейност „Разработка и производство на иновативен стол” бяха класирани на първо място в конкурса „Брандико” на Министерствовто на икономиката.

До момента, в различните издания на конкурса школа „Мениджмънт” е участвала многократно, като през годините нейните възпитаници са завоювали още много награди – първи, втори, трети и специални отличия.

4 юни 2020 г.Национално състезание по карате Шинкиокушин за деца от 10, 12 до 14 год. възраст

На 20.10.2019 г. се проведе национално състезание по карате Шинкиокушин за деца от 10, 12 до 14 годишна възраст.

Школата по Карате към ЦПЛР ОДК Пловдив с ръководител Елена Башкехайова взе участие с осем деца.

Класиране:

Георги Чолаков – I – во място до 40 кг. за деца до 14 годишна възраст.

Манол Велков – I – во място до 41 кг. за деца до 12 годишна възраст.

Марин Цветков – I – во място в категория + 49 кг. за деца до 12 годишна възраст.

Виктория Чолакова – III – то място в категория + 43 кг. за деца до 12 годишна възраст.

Явор Василев – III – то място в категория до 32 кг. за деца до 10 годишна възраст.


Лекция на тема „Превенция на трудовата експлоатация в България и чужбина” - екип по кариерно ориентиране към ЦПЛР-ОДК-Пловдив

На 06.03.2019 г. в ЦПЛР-ОДК-Пловдив екипът по кариерно ориентиране организира лекция „Превенция на трудовата експлоатация в България и чужбина”. На събитието присъстваха ученици от XI и XII класове от ПГХТТ, ПГ по битова техника и СУ ”Любен Каравелов” гр. Пловдив. Гост-лектори бяха Антоанета Куик и Алексан Киров от фондация „А21”. По време на представянето бяха показани три кратки тематични филма, които предизвикаха активното участие на учениците в дискусията. Те получиха конкретни практически съвети как да се предпазят от злоупотреба с личните им данни и документи, как да разпознаят фалшиви обяви за работа и признаци за недобронамерено поведение на „бъдещите работодатели”.

Национален конкурс „Път към славата“ - участие на ВГ „Бамбини“

За седма поредна година Арт Център „Кърнолски“ организира най- мащабния национален конкурс на територията на България „Път към славата“, който в три дни събира талантливи деца и младежи от цялата страна в София. Събитието е под патронажа на д.ик.н. Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

Вокална група „Бамбини“ към ЦПЛР – ОДК Пловдив взе участие в конкурсната програма в категория вокални групи. Сред засилена конкуренция и голям брой участници, децата се представиха блестящо и бяха отличени със следните призови места:

I – во място за ВГ „Мини Бамбини“– 1 възрастова група;

II – ро място за формация „Бамбини“– 2 възрастова група;

II – ро място за секстет “Бамбини“– 3 възрастова група