Новини

На 15 - 16.06.2024 год се състоя международен турнир "Черно море" в гр. Несебър . В него взеха участие състезатели от Молдова, Румъния, Казахстан, Гърция, Германия, Полша, Израел и Чехия. Общо 200 състезатели примериха сили.

Успехи на децата от школата по карате към ЦПЛР-ОДК:

I място Петър Нанев  в кат. 60 кг.

I място Манол Велков до 80 кг.

II място Йордан Христев (в същата категория)

III място Дени Айдън ( в същата категория)

III място Ангел Тодев до 70 кг.

Децата от школата по "Детски театър" с учител Лора Нейкова участваха на 7 юни в Националния Многоезичен Фестивал "Словото - сила и необятност" в град Велинград. Там те се представиха с откъс от спектакъла "Кукувицата" от Елин Рахнев.

Журито им връчи 2 приза - за главна женска роля на ученичката в 6 клас - Ая Маданкова в ролята на майката и за най-добра драматургична адаптация.

Може да гледате целия спектакъл "Кукувицата" на 29 юни от 16 часа в Държавен Куклен Театър Пловдив.

Моля, заповядайте!

На 08.06.2024 год. Школата по карате взе участие в турнир по карате на системата ката "Млади надежди" проведен от ЦПЛР-УСШ "Хан Крум" гр.Шумен. 

В него взеха участие 3 школи (Шумен,Русе и Пловдив) с 42 деца на възраст до 10, до 12 и до 14 год. възраст.

От ЦПЛР-ОДК - Пловдив се явиха 11 деца, като половината от тях направиха своят дебют. Децата се представиха достойно и постигнаха следните резултати: едно първо място, четири втори и седем трети места. Отборът получи купа за отборно участие - 3 място и "ПРИЗ ЗА ПОПУЛЯРИЗИРАНЕТО И РАЗВИТИЕТО НА КАРАТЕ В ЦПЛР-УСШ"ХАН КРУМ".

Владимир Ботев - ученик на ЦПЛР ОДК – Пловдив и Марио Нейков спечелиха сребърен медал на двойка скул от Европейското първенство за юноши и девойки до 19г в Крушвица ( Полша). На първо място се класира отбора на Гърция ,а на трето след е отбора на Словакия. Това е второ сребро за Владимир Ботев от този форум , след като миналата година спечели второ място с четворка скул. 

ГОДИШЕН КОНЦЕРТ НА ШКОЛАТА ПО ПИАНО

Хор „Евмолпея“ при ЦПЛР-ОДК Пловдив отпразнува 24 Май в Битоля и Охрид

Интердисциплинарен урок по природни науки проведен от ученици - екип биолози и екип химици

 

На 24.04.2024 г. ученици от 7 до 12 от школа “Смарт химик” и школа по Биология, с ръководители - д-р Катя Николова-Маламова и г-жа Милена Атанасова проведоха открит комбиниран урок по природни науки на тема:Природата наш дом“. 

По атрактивен начин, учениците от 7 до 12 клас, разделени на два екипа - екип биолози и екип химици демонстрираха работата си чрез мултимедийна презентация и сайт в платформата - G-suite . Съгласно замисъла на учителите, урокът бе разделен на няколко смислови части.

По случай международният ден на дизайна 27 април, школата по дизайн и приложни изкуства направи традиционната си изложба в нов не традиционен формат.  В нея участваха 35 деца и ученици, показаха 88 рисунки, картини, скици, модни проекти, над 25 ушити портмонета, чанти, несесери и дрехи. Направихме три творчески работилници на теми: „дървото на живота“ , рисуване на великденски яйца и демонстрация и правене на грим. В тях се включиха деца, родители, учители, придружители и хора и деца от различни формации. Събитието беше под звуците на прекрасна музика изпълнена на пиано от Момчил Арабаджов.  Изработихме авторски плакат. Беше забавно и познавателно.

В периода 17-21 април 2024 година се проведе Международният турнир по информатика за напреднали (IATI), на който взеха участие близо 500 състезатели от 17 страни. Своите знания в областта на състезателната информатика демонстрираха информатици от България, Азербайджан, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Египет, Израел, Киргизстан, Молдова, Пакистан, Румъния, Саудитска Арабия, Туркменистан, Украйна, като под неутрален флаг се състезаваха участниците от Беларус, Русия и Татарстан.

Велислав Васков Борисов от школа „Компютърно програмиране“ към ЦПЛР-ОДК – Пловдив  премери сили в старшата възрастова група.

С резултата си той завоюва БРОНЗОВ МЕДАЛ, с което издигна имиджа не само на ОДК – ЦПЛР, на училището, в което учи, на град Пловдив, но и на цяла България.

Велислав Борисов е в 11. клас и догодина му предстоят още много предизвикателства, включително окончателното му решение къде да продължи обучението си.

Резултатите от международното състезание са публикувани официално на https://infos.infosbg.com/files/Contests/IATI/2024/common/results_Senior.pdf 

 Ученичка от школата по Химия “Смарт Химик” с ръководител - д-р Катя Николова - Маламова е класирана на ПЪРВО място и е присъдена специална награда за млад експериментатор при участие в Националния ученически конкурс “Празник на Химията”. Същият се проведе на 21.04.2024 г. в гр. София към организацията на Съюза на химиците в България и Факултет по химия и фармация към СУ “Св. Климент Охридски“.

Шестокласничката София Лъчезарова Иванова участва с презентация на тема: "Любими цветни реакции", която представи пред научно жури от преподаватели на Факултета по химия и фармация към СУ “Св. Климент Охридски“ в гр. София. В лабораторията на ЦПЛР - ОДК - Пловдив са заснети и направени реакциите, които са включени в презентацията, която е изготвена специално за участие в обявения национален конкурс.

СЕКСТЕТ БАМБИНИ Е НОСИТЕЛ НА ГОЛЯМАТА НАГРАДА "ЖИВИЯТ ПЛАМЪК" на XIX Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен "Родолюбие".

Деветнадесетото издание на Националния фестивал донесе куп награди за ВГ „Бамбини“, а именно:

Статуетка „ЖИВИЯТ ПЛАМЪК”, диплом и парична награда  за секстет "Бамбини", ЦПЛР - ОДК Пловдив;

I място в категория вокални групи - секстет "Бамбини", трета възрастова група;

I място в категория вокални групи - ВГ "Бамбини", втора възрастова група;

II място в категория вокални групи - ВГ "Бамбини", първа възрастова група

 

НАГРАДА ЗА МУЗИКАЛЕН РЪКОВОДИТЕЛ - ПЛАКЕТ, ДИПЛОМ НА ИМЕТО НА „АННА ГЛАВЧЕВА“И ПАРИЧНА НАГРАДА за Снежана и Димитър Доневи, ЦПЛР - ОДК Пловдив.

Изпълненията се оценяваха от жури в състав:

Хайгашод Агасян – композитор, Мая Райкова – вокален педагог и продуцент БНР, Светослав Лобошки – композитор.

Вокална група „Бамбини“ към ЦПЛР ОДК – Пловдив се завърна с най -голямата награда от II- рия Международен фестивал за детски и юношески пиеси и песни „Децата на България“, който се проведе в дните 30 – 31 март 2024 в център „Малката България“ в Чикаго, САЩ.

Пловдивските млади таланти взеха наградата за цялостно представяне в категория „Музика“, което включва изпълнение, текст, музика и аранжимент. В своето представяне „Бамбини“ впечатлиха с избора на авторски песни, атрактивно многогласно изпълнение и оригинална сценична визия.

Фестивалът бе официално открит от Генералния консул на Р България в Чикаго - Светослав Станков, а в специална видеовръзка, обръщение към участниците направи актьорът Димитър Маринов - първият български актьор, качил се на сцената на Оскарите. Участниците бяха приветствани и от Бойко Антонов – създател на фестивала, и Живка Бубалова –Директор на „Малко българско училище“, Чикаго.

В съпътстващата програма ръководителите на формацията Снежана и Димитър Доневи проведоха майсторски клас с децата на „Малко българско училище“, а участниците във фестивала осъществиха среща с продуцента на филма „Петя на моята Петя“ – Ники Урумов.

След успешното си представяне, вокалната формация получи официална покана да открие джаз концерта на младите таланти на ZHIVKO ZHEKOV QUARTET. Концертът бе значимо музикално събитие, а изпълненията на „Бамбини“ силно аплодирани и извикани на бис. Вокалната формация представи свои авторски разработки, а за финал предложи на публиката нов многогласен прочит на популярната песен „Една българска роза“.

В края на своето турне в Америка „Бамбини“ посетиха Посолството на България във Вашингтон, където бяха лично посрещнати и приветствани от Н.Пр. г-н Георги Панайотов. Там, заедно с децата от детска театрална школа в Кипър „Храмът на Мелпомена“, представиха свои изпълнения, част от които включени и в конкурсната програма на фестивала.

След концертните изяви изпълнителите се отдадоха на разходка из многобройните забележителности на Чикаго.

„Бамбини“ се завърнаха в страната ни изключително удовлетворени от представянето си, от добрата организация и топлото посрещане в Чикаго. Те са убедени, че новите запознанства и връзки ще отворят нови хоризонти за бъдеща реализация на формацията.

Пътуването на ВГ „Бамбини“ за участие в II Международен фестивал за детски и юношески пиеси и песни „Децата на България“ в Чикаго е подкрепено от Община Пловдив по програма „Мобилност“ и е част от Културния календар на града.

На 20.04.2024 год. се проведе национално първенство по  Шинкиокушин карате в гр. Русе за деца до 10 год. възраст,а на 21.04.2024 год. за деца до 12 и до 14 годишна възраст.

ОДК взе участие с пет деца и постигнахме следните резултати:

До 10 год.възраст

I място за Дария Стамова 

До 14 год. възраст:

I място за Петър Нанев

I място за Йордан Христев

Представяме откриването  на голямото  събитие ФОТО ИЗЛОЖБА "Българската носия-пътешествие във времето",експонирана на 13 март 20204 година,  осъществена с възпитаниците на децата на ФАФ"Куклици" с ръководители Виолета Щерева и Румен Монев,  и Школа "Фотография" с преподавател Изабел Хугасян, формации на ЦПЛР-Общински Детски Комплекс Пловдив

Радвахме се на много публика, представихме песни от всички фолклорни области и децата ни бяха модели пред обектива на децата от школата по фотография!

Изложбата е позиционирана на етаж ll в централна сграда на най-голямата институция за подкрепа за личностно развитие ОДК Пловдив!

Щастливи сме, че ДЕЦАТА ни са последователи на българската народна песен и отправят послания, както с изпълненията си , така и със запечатаните кадри през обективите на фотоапаратите си. 

Талантливите пловдивски момичета от хор „Евмолпея“ при ЦПЛР ОДК – Пловдив спечелиха сърцата на българите зад граница.

На 9-ти март в тържествената зала на гимназия „Лаза Костич“ в Нови Сад се проведе „XXI Българиада във Войводина 2024“, посветена на 190 г. от рождението и 145 г. от смъртта на големия български творец – революционер Любен Каравелов.

Детско-девическа хорова формация „Евмолпея“ при ЦПЛР - ОДК - Пловдив с худ. ръководител и диригент д-р Алия Хансе, клавирен съпровод Йорданка Иванова и арт-мениджър Ганка Янкова се завърнаха от тържественото честване в Нови Сад, посветено на празника на етническите българи в Сърбия. 

Дългогодишното приятелство между сръбските българи и пловдивския детско-младежки състав е доказано с редовното участие на евмолпеите в трогателните срещи между българите. И този път момичетата от хор „Евмолпея“ успяха да завладеят публиката със своите изпълнения, да оберат букет от нестихващи овации и много, много любов от зажаднелите за неподправено българско, домакини. Затрогваща бе реакцията на многобройната публика на изпълнението на песента „Хубава си моя горо“ по стихове на Любен Каравелов. В програмата участваха с репертоар от български народни песни, рецитация на български и български народни хора и ръченици различни представители – ученици от ОУ „Моша Пияде“, Иваново и Дружеството на банатските българи „Иваново-Банат“, ансамбъл за народни хора и ръченици към Дом на културата Босилеград, Фолклорен ансамбъл към центъра на културата в Цариброд и др.

Хор „Детска китка“ с предстоящо концертно турне в Япония

Хор Детска китка ще отпътува на концертно турне в Япония от 19 до 30 март 2024 г. в градовете Йонаго, Токородзава и Токио. 37 момичета от 15 пловдивски училища ще имат възможност за първи път в 77-годишната история на хора да представят България и нейните певчески традиции извън пределите на европейския континент.

Планирани са поредица от концерти и участия (общо осем), които стартират в гр. Йонаго с официално посрещане от кмета на града, благотворителен концерт в църквата Сейнт Никол, концерт в дом за възрастни, участие в Международния младежки музикален фестивал на град Йонаго в Конгресния център Big Ship, съвместно с хора домакин Little Phoenix. Концертите на Детска китка ще продължат в гр. Токородзава и ще завършат с концерт в българското посолство в Токио на 28 март.

Пътуването на хористките и екипа на хора се осъществява с финансова подкрепа на фондация Пловдив 2019, Община Пловдив, КЦМ Пловдив, дарения от родители, бивши хористи, приятели и почитатели на хора, пловдивски фирми.

Хор Детска китка е една от най-разпознаваемите емблеми на българското детско хорово пеене и към момента в него пеят и се обучават 120 деца от 28 пловдивски училища.

На 29.02.2024г.в ДГ"Слънце"децата от Втора "А"гр. нямаха търпение да посрещнат своите много специални и дългоочаквани гости - бабите.Направихме си истинска седянка.Сърдечно благодарим за гостуването на г-жа Виолета Щерева и ФАФ "Куклици" Внесоха толкова много топлота и празнично настроение! 

НАГРАДИ на ФТАИГЛИКА” към ЦПЛР – ОДК Пловдив от
Международен конкурс за музикално танцово и изобразително изкуство „ОРФЕЕВИ ТАЛАНТИ“ – 05.02.2024г. гр. Пловдив

Изпълнението на ФТА "Иглика беше оценено със Златна лира на Орфей - ПЪРВО МЯСТО, за което бяха наградени с Диплом - почетно отличие и статуетка. По регламента на конкурса ФТД „Иглика" се включи в направление Камерни танцови състави" възрастова група „Младежи" в изпълнение на първи концертен състав. Те се представиха с „На реката" - хореография Венцислава Еленска, музика Венцислав Славов. В танцовото произведение участваха седем възпитаници на ансамбъла: Цветелина Благова, Ирена Димитрова, Йоана Колева, Стефания Стоева, Полина Ряпова, Стефан Зомбори и Светлин Запрянов.

НАГРАДИ на ФАФ „КУКЛИЦИ” към ЦПЛР – ОДК Пловдив от
Международен конкурс за музикално танцово и изобразително изкуство „ОРФЕЕВИ ТАЛАНТИ“ – 01-04.02.2024г. гр. Пловдив


Изпълненията на ФАФ „Куклици“ бяха отличени с Диплом - СРЕБЪРНА ЛИРА НА ОРФЕЙ - Второ място и статуетка в категория „Деца“ и „Юноши“, а участвалите наши индивидуалните ни изпълнители и дует бяха класирани както следва:

Златна лира на Орфей за Даная Тоскова

Златна лира на Орфей за Йоанна Караджова

Сребърна лира на Орфей за Даниела Томбакова

Сребърна лира на Орфей за Моника Добрева

Сребърна лира на Орфей за Валентина Килимперова

Златна лира на Орфей за Пресияна Наневска

Златна лира на Орфей за Сияна Миндева,

Златна лира на Орфей за Габриела Лалева

Сребърна лира на Орфей за дует Пресияна Наневска и Илиан Димитров

Сребърна лира на Орфей за Галина Коларова

Поощрение за Адриана Бейнар

Клуб „Забавен английски език“ с ръководител Мариета Царева


Най-доброто от 2023!


Коледен поздрав - тук


Беше вълнуващо! Беше радостно и вълшебно! 

Надяваме се вълшебствата да продължат и през 2024г!

Съставите на хор "Детска китка" се впуснаха в тридневен коледен маратон!

Всяка вечер от него беше специална, защото всеки един концерт беше в колаборация с други състави. 

В дни на разделение е нужно да се обединяваме в името на човечеството. Светлите празници, които предстоят, са най-подходящото време за даване на добър пример.

Щастливи сме, че хоровото изкуство има магичната сила да обединява и помирява различията чрез творчество и музика.

Споделяме малко любителски кадри от трите концерта:

19-ти декември - Участие на Стажантски състав на хор "Детска китка" с диригент Джулия Узунов и клавирен съпровод Соня Запрянова в Благотворителен коледен концерт на джаз музиканта Боби Вълчев в Епископска базилика на Филипопол. Заедно с Боби Вълчев се изявиха и талантливите младежи от ансамбъл "Престо" към НУМТИ "Добрин Петков", за които беше благородната кауза.

20-ти декември - Празничен коледен концерт със студентите от специалност “Педагогика на обучението по музика” към АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" с пианист Райна Петрова и Концертен състав на хор "Детска китка" с диригент Яна Делирадева и клавирен съпровод Соня Запрянова. Специален гост на орган - доц. д-р Надежда Кузманова.

21-ви декември - Коледно приключение във Военен клуб с най-малките хористи на двете емблематични хорови школи: Подготвителен хор на пловдивските момчета "Стефка Благоева" с диригент Борислава Благоева, клавирен съпровод Зарина Гетоева, Подготвителен и Стажантски състав на хор "Детска китка" с диригенти Николина Кърмазлийска и Джулия Узунов, клавирен съпровод Соня Запрянова. Концертът завърши с общо изпълнение на Jingle bells с всички деца под диригентството на проф. Златина Делирадева.

Светли празници от екипа на хор "Детска китка"!

Видео на Jingle bells 

На 25.10.2023 г, ЦПЛР - ОДК - Пловдив бе домакин на 11 - то международното състезание "Математика без граници". В състезанието взеха участие над 30 ученика. Всички участници получиха сертификат за участие, а отличилите се бяха наградени със:

Концертен състав на хор "Детска китка" с диригент Яна Делирадева и пианист Соня Запрянова взе участие в Хорова среща в град Ямбол на 25-ти ноември в зала "Безистен". 

Публиката на Ямбол аплодира възторжено прецизното и артистично изпълнение на хора. Момичетата впечатлиха със стилен репертоар и красива визия.


Песента от видеото e Moeder Aarde, aardse moeder (Майката земя) - музика и текст Франко Принслу, хореография Панда ван Проздей

Видео

Децата от школата по художествена гимнастика  са шампионки на България за 2023 г. на Държавното първенство по естетическа групова при жените - кратка програма, което се проведе на 11 и 12 ноември в гр.София. При 10-12-годишните  деца се класирахме  на трето място, а в групата 12-14 годишните - на пето.

През изминалия период от 01.10 до 05.11.2023г, учениците  на ОДК Пловдив от школата по спортна стрелба-пушка, се представиха достойно на Държавните турнири в: гр.Ямбол, Казанлък и Благоевград.

Изявени ученици:

Уважаема г-жо Мурадова, с поздрава който Ви отправям по повод Празника на Будителите искам да Ви изкажа огромната си благодарност, както моята, така и на хърватската общност, която имаше възможност да се наслади на таланта в двата прекрасни концерта, изнесени от българските млади артисти.

Дните на тяхното пребиваване в Джаково и Осиек озариха сърцата на публиката и оставиха ярка следа.

Г-жо Мурадова, още веднъж изказвам възхитата си от възпитанието и таланта на Вашите питомци! 

Вашата професия е много трудна в тези размирни и тежки времена. Но си заслужава всички положени усилия, за да се стигне до гордото представяне на България на европейските и световни сцени. Убедена съм, че децата никога не ще забравят това и винаги ще си спомнят с любов за своите учители: г-жа Милка Толедова и г-жа Юлия Петрова!


С уважение,

Диана Делчева

Мениджър продукции

УСПЕХ НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ ШКОЛАТА ПО ФОТОГРАФИЯ


Учениците от Школата по "Фотография"  към  ЦПЛР-ОДК-Пловдив заеха призови места в 16-ти Национален конкурс за фотография "Фотоприказки" Кърджали 2023. 

Наградите бяха връчени лично от кмета на Община Кърджали и Златка Пеньова, Директор на ЦПЛР-ОДК гр. Кърджали на 04.11.2023 г. от 17,30 часа в Детската картинна галерия на ОДК- Кърджали.

Участваха 15 ученици от Школа "Фотография"

1. Мария Иванова, 9 клас, класирана на Първо място втора възрастова група в раздел Художествена фотография.

2. Кристина Петрова, 10 клас , втора възрастова група - Специална награда на Фотостудио "Уникум"- Кърджали в раздел Художествена фотография.

3. Ванеса Танева, 7 клас, първа възрастова група, класирана на Трето място в раздел Художествена фотография.

Пожелавам още много успехи на нашите талантливи деца!

Щастливи да споделим за поредните успехи на участници от ФАФ "Куклици" при ЦПЛР-ОДК Пловдив в XII Национален музикален и танцов конкурс „ Пиленце пее – 2023”, гр. София :

ЗЛАТЕН МЕДАЛ за Пресияна Христова Наневска – ФАФ „Куклици“ - ЦПЛР – ОДК Пловдив

БРОНЗОВ МЕДАЛ за ДУЕТ Пресияна Наневска и Илиян Димитров – ФАФ „ Куклици“ ЦПЛР – ОДК Пловдив

ПООЩРЕНИЕ за Георги Петров Лазаров – ФАФ „Куклици“ гр. Пловдив и Ива Петрова Лазарова – ФАФ „Куклици“ гр. Пловдив

Участие на деца от Школата по карате в Десети  турнир по карате Шинкиокушин за купата на ЦПЛР- УСШ „Хан Крум”, провел се на  21.10.2023 г. в „Арена Шумен”. Много награди и отличия. 

На 07.10.2023 гласовитите ФАФ "Куклици" се включват и в инициативата на Район Южен - "Хайде на хорото"

Няколко събития с децата на Формация за автентичен фолклор "Куклици" при ЦПЛР-ОДК Пловдив :

На добър час на децата, на всички школи и колеги!

Писмо.pdf

Децата от школата по триатлон към ОДК взеха участие в ДП Акватлон Бяла 2023г.


Честито на нашите медалисти - Христо Панев и Александра Личева. 


Състезатели взели участие в ДП по акватлон: Алек Александров, Даниел Грозев, Иван Добрев, Павел Петков, Александра Личева, Деа Ковачева, Моника Добрева, Стоян Джумерски, Христо Панев.

Награди на Формация за автентичен фолклор „Куклици“ при ЦПЛР-ОДК Пловдив от Национален конкурс "Широка лъка пее, свири и танцува"- 3-4 юни 2023г., Широка лъка

Диплом за присъдена Втора награда за ФАФ “Куклици” при ЦПЛР-ОДК Пловдив

Диплом за присъден Златен медал за Галина Коларова

Диплом за присъден Златен медал за Виктория Каменова

Диплом за присъден Сребърен медал за Ива Лазарова

Диплом за присъден Сребърен медал за Елена Кисьова

Диплом за присъден Сребърен медал за Моника Добрева

Диплом за присъден Сребърен медал за Даниела Томбакова

Диплом за присъден Бронзов медал за Мария Костадинова

Диплом за присъдена специална награда за Георги Лазаров и парична премия

Диплом за присъден Златен медал за Пресияна Наневска

Диплом за присъден Сребърен медал за Сияна Миндева

Диплом за присъдена Първа награда в раздела „С песните на Христина Лютова“ за солистката на ФАФ “Куклици” - Пресияна Наневска

GRAND PRIX  и първо място за децата на
ВГ „Бамбини“  при ЦПЛР – ОДК – Пловдив на Международния фестивал на изкуствата „Magia Italiana“, провел се в периода 2 – 5 юли 2023 г. в красивия град Римини, Италия

С невероятни емоции и престижни награди се завърнаха децата на ВГ „Бамбини“ към ОДК Пловдив от 20 – тия Юбилеен Международен фестивал, Римини, Италия.

Повече от 400 деца и младежи от 5 държави, представиха своето изкуство пред многобройната публика и професионалното жури, но безспорно в категория вокал най – впечатляващи и въздействащи бяха изпълненията на децата от ВГ „Бамбини“.

Секстет „Бамбини“ към ОДК Пловдив  представиха за първи път на международна сцена нова авторска обработка на народната песен „Невесто мори убава” и за своето изпълнение децата бяха отличени с най – високото отличие за един конкурс - Гранд При.  

За първи път на международна сцена се изявиха и по – малките възпитаници на Снежана и Димитър Доневи, които представиха с изключително сценично присъствие песните „Шарена гайда“ и „Три щурчета цигуларчета“. Аранжиментите и на двете песни са дело на корепетитора на формацията Д. Донев, а силното и впечатляващо представяне  на децата им донесе престижното 1 во място.

И двете групи бяха поканени и взеха участие в Гала концерта на фестивала, който се проведе на красивото  крайбрежно място  Opèra Beach Club Riccione.

Специални поздравления за своята работа с децата получиха и ръководителите на формацията Снежана и Димитър Доневи, които бяха удостоени с диплом GRANDE MAESTRO. 

Международният фестивал „Magia Italiana“ се организира от Арт център „Кърнолски“ и е под патронажа на почетния консул на Република България за областта Емилия Романя- Франко Кастелини .

Награди от Балкански шампионат по фолклор "Евро фолк - Жива вода",
01-05 юни 2023 ,гр. Хисаря за солисти на Формация за автентичен фолклор "Куклици" при ЦПЛР-ОДК Пловдив 

Диплом за присъден Златен медал за Даниела Томбакова

Диплом за присъден Златен медал за Ива Лазарова

Диплом за присъден Сребърен медал за Георги Лазаров

Диплом за присъден Сребърен медал за Мария Костадинова

Диплом за присъден Златен медал за Сияна Миндева

Диплом за присъден Златен медал за Галина Коларова

Диплом за присъден Златен медал за Пресияна Наневска

Диплом за присъден Златен медал за Елена Кисьова

Диплом за присъден Златен медал за Никол Лазарова

Диплом за присъден Сребърен медал за дует Мария Недялкова и Никол Лазарова

Диплом за присъден Златен медал за Теодора Михайлова

Диплом за присъден Златен медал за Виктория  Базитова

Диплом за присъден Сребърен медал за Елеонора Лятева

Диплом за присъден Златен медал за Йоана Караджова

В изпълнение на Плана за квалификационна дейност на ЦПЛР – ОДК – Пловдив за учебната 2023/2024 г., в периода 5 – 7 юли, 2023 г. екипът на ЦПЛР – ОДК ще участва в извънучилищна квалификация по програма „Групова и екипна работа – различната мотивация на учениците и децата“ на ДКПРПС към Пловдивски Университет  „П. Хилендарски“ и вътрешноинституционална квалификация на тема „Изработване на печеливши стратегии и методи при подготовката на ученици за участие в конкурси и състезания“.

Децата на ВГ "Бамбини" при ОДК Пловдив се представиха блестящо в гр. Пазарджик, където се проведе Национален младежки конкурс за поп изпълнители "Пазарджик пее". Талантливите изпълнители се наредиха сред отличените изпълнители, а журито награди с I во място най - малките "Бамбини", които направиха своя дебют на конкурсна сцена  и с  II ро място неуморните секстет "Бамбини".   

Владимир Ботев (втория от ляво на дясно) ученик на ЦПЛР ОДК – Пловдив , заедно със Йоан Иванов, Илиян Стоилов и Александър Николов от София спечелиха сребърен медал в дисциплината четворка скул на Европейско първенство по гребане за младежи до 19години в Брев-ла-Жилар (Франция).

Шампионите в дисциплината станаха Полша, а трето място спечелиха Чехия.


Хор "Детска китка" се завърна от участие в Международния хоров фестивал "Петко Стайнов" - София по покана на артистичния директор на фестивала - проф. Теодора Павлович.

На 14 май 2023 г. момичетата от хора пяха за първи път в акустичната Аула на СУ "Св. Климент Охридски" и представиха на софийската публика специално подготвена програма за музикалното събитие.

Песента "Ела, се вие, превива" беше изпълнена като част от регламента за популяризиране творчеството на големия български композитор Петко Стайнов, а песента "Бяло пони" от Александър Текелиев получи своето софийско премиерно изпълнение. Детските хорови песни Облаче, иди си на Александър Текелиев и Дъга на Виктор Чучков блеснаха като перли в програмата на хора. Публиката аплодира силно и любимите песни на хористките Я, изгрей слънце на Янка Иванова в хоровия аранжимент на Атанас Илиев, красивото Северно сияние на Ула Яйло и танцувалната Sway.

На 20.05.2023 год. по покана  на ЦПЛР-Ученическа спортна школа гр. Шумен, ОДК-Пловдив участие в състезание по ката с трима представители.

В състезанието участваха ученици от УСШ-Шумен и УСШ-Русе.

Нашите деца се представиха много добре и постигнаха следните резултати:

I място - Дария Стамова до 10 год. възраст

III място - Александър Коцев до 10 год. възраст

I място - Дени Айдън до 14 год. възраст

Отборно децата се класираха на 3-то място.

Четвъртокласникът Вячеслав Иванов Рупски от школата по Компютърно програмиране с ръководител д-р Цветана Димитрова успешно премина двата кръга на Националната олимпиада по информатика и се яви на третия, национален кръг в град София на 11 и 12 март 2023 година. През двата състезателни дни той се задържа на неоспорваното първо място и спечели златен медал от олимпиадата в неговата състезателна група Е(4-5 клас)!

С големия си успех от националния кръг по информатика Вячеслав си спечели място в квотата на състезателите по информатика на град Пловдив и замина за град Велико Търново, където на 29 април се яви на традиционните Национални Пролетни състезания по информатика. Отново ни зарадва с големия си успех , резултатът му от 170 точки му донесе оценка Отличен (6) и грамота за отлично представяне!

На Вячеслав му предстои участие в националния летен турнир по информатика, който се провежда традиционно в град Пловдив. Тази година той ще се проведе от 2 до 4 юни. Успех Вячеслав Рупски!

Александра Пехливанова световна вицешампионка по шахмат

Състезателката от школата по шахмат стана световна училищна вицешампионка по шахмат за момичета до 11 години. На Световното ученическо първенство по шахмат, проведено от 14 до 22 април 2023 г. на остров Родос (Гърция), Александра показа стабилна игра и въпреки, че бе по-малка от конкурентките си, постигна 6,5 точки от девет изиграни партии и заслужено се класира на второ място.

Това е пореден успех за талантливата състезателка, която през 2021 г. стана шампионка Европейския съюз. За своята крехка възраст Александра има над 10 национални титли и много медали от национални и международни състезания.

На 29.03.2023 г. в централната сграда на ЦПЛР - ОДК - Пловдив се проведе пролетен кръг от Десети юбилеен турнир - Математика без граници. В състезанието взеха участие ученици от школите при ЦПЛР - ОДК гр. Пловдив. Всички състезатели получиха сертификат за добро представяне.

Най - добре се представиха: Еда Пашова, Димитър Мурджев, Тодор Ламбов , Пламен Джуров - със сребърен медал, а Калоян Горански, Калина Маринова , Александър Димитров завоюваха бронзов медал.

ЦПЛР – ОДК – Пловдив представя изложба на школата по дизайн и приложни изкуства 

с ръководител М. Катилева.

Изложбата е посветена на деня на дизайна – 27 април, в нея участват над 35 деца на възраст от 6 до 18 години. Представяме проектите за двата ни реализирани стенописа „Шевица“ и „Крила“, проектите за талисман на школата ни, после идва ред на свободни рисунки, картини, скици, изпълнени в различни техники и размери. Акцентът са колажи на модели и готови, ушити от нас дрехи, представени от самите ученици. Имаме и изненада – аксесоар знак за принадлежност към школата, който ще отличи курсистите ни.

На 22 и 23.04.2023 година се състоя двудневно национално състезание по карате Шинкиокушин в гр. Шумен на системата нокдаун.

Първият ден (22.04.2023 г.) беше за деца до 10 годишна възраст и в него взеха участие 120 състезателя. 

ОДК се представи с трима участника, един от които се класира в призовата тройка:  

Вторият ден (23.04.2023 г.) беше за деца до 12 и до 14 год. възраст. и в него взеха участие 250 състезателя от цялата страна.

ОДК взе участие с трима състезателя до 14 год. и двама до 12 год.  възраст .

Постигнати резултати:

Школата по художествена гимнастика участва в Международния турнир по естетическа групова  гимнастика "Академик къп", който се проведе на 30-31 март 2023 г.в гр. София

Бронзови  медали спечелиха жените в кратката програма.

Отборът ни при 10-12-годишните - кратка програма се класира на 4-то място.

Ученици, изследват хранителни вещества в напълно обновена лаборатория на ЦПЛР – ОДК, Пловдив

 

На 25.03.2023 г. ученици от 7 до 12  от школа “Смарт химик”, с ръководител - д-р Катя Николова-Маламова, изнесоха открит урок на тема: „Химия на хранителните вещества“.

В напълно обновената лаборатория по природни науки в присъствието на преподаватели, родители и ученици, учениците от школа “Смарт химик”, характеризираха основните видове хранителни вещества.  Чрез използване на платформата - mozaBook, учениците представиха своите знания и доказаха, чрез подходящи лабораторни експерименти - части или фрагменти от строежа на тези вещества.

 Откритият урок се превърна в един малък химически празник за всички участници и присъстващи!

В тазгодишното издание на националния конкурс “150 години Левски в сърцето”, петокласничката Денислава Симеонова от клуб по “Визуално програмиране на компютърни игри и анимации”, с ръководител Панка Вълева, извоюва отличие, като програмира анимация - диалог с Апостола. Дигиталният продукт послужи на Дени за фон, защото формата състезанието бе видеоконкурс. Пред камера ученичката рецитира  авторско написано стихотворение за Левски, на което може да се насладите!

 Към Левски

Апостоле, най-свиден, мил

изминаха 150 години…

народа ти си вразумил

пазиш ни от райските градини.

 

И понеже знам това

история една ще ти разкажа

на днешната България - света

реалността да ти покажа.

 

България е все така красива

с много будни като тебе.

Понякога е трудно - сиво,

но се справяме геройски и навреме.

 

Училищата са ни други

такива няма как да помниш…

модерни, с много технологии,

за да сме умни и способни.

 

И хубаво е, Дяконе, и жално

да живееш в 21 век,

че забравили са хората - тотално

значението на думата - човек.

 

И всички сякаш съществуват,

но живеят ли? Дали са грамотни?

И уж през технологиите общуват,

пък дълбоко в себе си, са си самотни.

 

Но не искам да те натъжавам

споделям ти, говоря си със теб.

Пишейки се доближавам

до забравената думичка - човек.

 

И знай, ти, Дяконе, помни

с теб се учим на това

да бъдем отговорни и добри,

да пребъде България в света.

 

Свободни, волни и с мечти

в сърцата носим те навеки.

Пази ни от небето ти, пази!

за да останем истински човеци.

                                                               Денислава Симеонова, V “а”  клас

На 19.03.2023 година се проведе национално първенство по Шинкиокушин карате за юноши и кадети в гр. Севлиево.

В първенството взеха участие 140 деца от цялата страна.

Школата по карате към ЦПЛР - ОДК  - Пловдив  с ръководител Елена Башкехайова участва с един състезател - Манол Велков,който се класира на 2-ро място в категория до 65 кг. и взе приз за най-техничен състезател.

На 09.02.2023 г. в централната сграда на ЦПЛР - ОДК - Пловдив се проведе зимният кръг от Десети юбилеен турнир - Математика без граници. В състезанието взеха участие ученици от школите при ЦПЛР - ОДК гр. Пловдив. Всички състезатели получиха сертификат за добро представяне.

Спечелени медали:

Ема Трайкова – сребърен медал, 

Еда Пашова, Пламен Джуров, Кристиян Кичуков, Тодор Ламбов – бронзови медали.

Първо място за ВГ "Бамбини" при ОДК Пловдив от Национален конкурс "Път към славата" - София. 

В категория вокални формации "Бамбини" представиха най - новата си песен "Три щурчета цигуларчета" включена в репертоара на групата, чийто аранжимент е дело на корепетитора Димитър Донев. 

Освен престижното 1 во място децата от вокалната формация получиха официална покана за участие в Международен фестивал на изкуствата "MAGIA ITALIANA", който се провежда в гр. Римини. Италия.


На 11 и 12 март 2023 г. в град София се проведе националният кръг на националната

олимпиада по информатика, на който взеха участие деца от школата по „Компютърно

програмиране“ с ръководител д-р Цветана Димитрова към ЦПЛР – Общински детски

комплекс – Пловдив.

На I място се класира Вячеслав Рупски (състезателна група Е), а Мартин Костадинов

(състезателна група А) получи Грамота за много добро представяне.

Резултатите от класирането са публикувани официално на htpp//www.math.bas.bg/infos/

Интересни и забавни часове проведоха децата от Клуб „Забавен английски език“ с ръководител Мариета Царева, на 13 и 14 февруари по случай Свети Валентин.

20230213_190717.mp4

Успехи на Школата по шахмат

Александра Пехливанова и Божидар Михайлов завоюваха шампионски титли при момичетата и момчетата до 11 години на Държавното индивидуално училищно първенство, проведено в периода 17-19.02.2023 г. в София.

Златен медал за Нанси Узунова на турнира по шахмат "За един мирен свят", провел се в бившата Белодробна болница.

Награди от 17-то издание на фотоконкурс „Най-сладка целувка“:

1. Георги Чавдарски - 5 клас, Школа Фотография към ЦПЛР -ОДК - Пловдив – печели книгата „Сбогом дневнико“ от Ненко Генов и ваучер от Фотосалон Пловдив с право за участие в три категории

2. Мария Иванова - 8 клас Школа Фотография към ЦПЛР – ОДК - Пловдив. печели книгата „Форми на живот“ на Станислава Станоева и ваучер от Фотосалон Пловдив с право за участие в три категории

3. Джаник Бедросян 5 клас от ОУ "Душо Хаджидеков", Пловдив - печели „Филипопол“ -  луксозен албум от Елена Кесякова и Димитър Райчев и ваучер от Фотосалон Пловдив с право за участие в три категории

4. Никол Георгиева на 14 години от Школа Фотография към ОДК – Пловдив печели книгата „Трева и звезди“ от Станислава Станоева и ваучер от Фотосалон Пловдив с право за участие в три категории

5. Рая Герганова 6 клас ЦПЛР ОДК Пловдив печели книгата „Голямата странна градина“ от Владимир Зарев и ваучер от Фотосалон Пловдив с право за участие в три категории

На 6 февруари 2023 година се проведе областния кръг на националната олимпиада по информатика, на който взеха участие 7 ученика и четири състезателни групи. Вячеслав Рупски (състезателна грипа Е) и Мартин Костадинов (състезателна група А) от школа „Компютърно програмиране“ към ЦПЛР – ОДК – Пловдив се класираха за националния кръг на олимпиадата, който ще се проведе на 11 и 12 март е град София. Домакин на олимпиадата ще е СМГ.

Вокално студио "Синтез" изпрати 2022 година 

с призове от Национални и Международни конкурси


Успешен завършек на 2022 година за солистите от Вокално студио "Синтез".

Те завоюваха следните отличия:

Първо място и златен медал за Елизабет Амбарцумян в Международен фестивал "Кръстопът на музите" гр. София.

Второ място и сребърен медал в четвърта възрастова група за Кристиана Наскова, второ място и сребърен медал във втора възрастова група за Деница Ликова и второ място и сребърен медал в първа възрастова група за Елизабет Амбарцумян в International Festival "Christmas Confession" гр. София.

Най-изявеният солист на Вокално студио "Синтез" - шестгодишната Бети се пребори за първите места в Национален конкурс "Звезден сблъсък" гр. Велико Търново и Национален конкурс "Коледна звезда" гр. Тутракан. Голяма радост за Елизабет Амбарцумян бе участието й в International Art Contest "Euro kids Winter" Naples Italy където спечели първо място и златен медал, а неаполската публика я дари с титлата "Евроталант". 

Ръководителят на студиото - Желязка Белчилова бе отличена за постигнатите високи резултати на своите възпитаници.

Деца от Школата по пиано с ръководител Момчил Арабаджов украсяват Коледната елха на ОДК! 

Стажантски състав на хор "Детска китка" с диригент Джулия Узунова и пианист Соня Запрянова взе участие в Благотворителен коледен концерт на джаз пианиста Боби Вълчев, на 18 декември в Сити Арт Марк център - гр. София. Набраните средства са за осигуряване на занимания по музикотерапия на деца от център "Св. Врач". 

Сътворихме “Коледна магия” !!!

Трите концертни състава на Вокално студио “Синтез” представиха своите мизикални изпълнения и театрални етюди с голямо желание и старание. Един нов хумористичен прочит на Коледата, поднесен с “леко намигане” и подсещане за истински важните неща в живота. Подарихме си вълнуващи емоции и се заредихме с коледен дух и настроение. Екипът на Вокално студио “Синтез” - Желязка Белчилова (ръководител и вокален педагог), Лора Нейкова (педагог-актьорско майсторство) и Александър Леков (музика и корепетиция) благодари на своите деца за огромната любов и отдадеността.

На 14.12.2022 г. в Изложбена зала 2019 на Градска художествена галерия се състоя тържествената церемония “Спортист на годината”. По покана на Община Пловдив в тазгодишното издание,

изцяло за музикалното офромление се погрижиха солисти от Вокално студио “Синтез”, с ръководител Желязка Белчилова. Те поднесоха специална програма с песни за любовта към родината и силата на мечтите. На церемонията присъстваха кметът Здравко Димитров, председателят на Общински съвет Александър Държиков, зам.-кмет по спорт Георги Титюков, директорът на Дирекция спорт и младежки дейности Петър Зехтински и др.  

Магията на Коледа с прекрасните гласове на Хор на Пловдивските момчета „Стефка Благоева“ в Културен център Тракарт!

Музиката е вълшебство!

На 15.12.2022 г. ВГ "Бамбини" с ръководител Снежка Донева  и Школата по художествена гимнастика и балет с ръководители Дарина Джурова и Елмира Младенова, бяха част от Празника на дарителите, организиран от Клиниката по педиатрия към УМБАЛ Свети Георги – Пловдив. 

Има го доброто!

На 15 декември 2022 в централната сграда на Общински детски комплекс се проведе Концерт - спектакъл "Пловдив и магията на заедността" по инициатива на Мисис България Интернешънъл Манита Вартан и директора на ОДК Озден Мурадова.

На една сцена се представиха талантливи деца от различни етноси - над 50 деца - арменци, българи, роми, турци, евреи и украинци, ученици от Арменското училище, ОДК Пловдив, детска градина "Щастливо детство" , вокално студио "Синтез", с ръководител Желязка Белчилова, формация "Куклици" и други.

Гости на събитието бяха кметът на район „Централен“  г-н Георги Стаменов, зам. - кмета Фиданка Кацарева и г-жа Стефка Симеонова, главен експерт  „Образование и култура“ в район „Източен“. 

Традиционният КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ на Опера Пловдив събра на сцената над 180 артисти в едно музикално пътешествие из най-обичаните филмови коледни истории на всички времена. Събитието се проведе на 15 декември.

Участие взеха и талантите на Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева и “Хор „Детска китка“ с диригенти Милка Толедова и Яна Делирадева.

На 13.12.2022 г.  талантливите танцьори от Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ и невероятните изпълнители от Формация за автентичен фолклор „Куклици“ към Общински детски комплекс – Пловдив направиха истински празник „Иде, Коледа иде!“  на сцената на Дом на културата „Борис Христов“. Препълнената зала от приятели, родители и почитатели бурно аплодираше всяко изпълнение в програмата. Два часа и половина, тези искрени и безмерно талантливи „пазители на българщината“, пълниха сърцата на публиката с чиста емоция, радост и вълнение! 

На 15 декември от 18:30 до 19:30 се проведе събитие “Весела Коледа с визуално програмиране”, в което участваха ученици и родители от 5 “б” клас. Организатор на събитието бе г-жа Вълева, учител по ИТ в ЦПЛР ОДК Пловдв, с любезната подкрепа и съдействие на СУ “Св. Седмочисленици”. 


Празничното начало на вечерта бе сложено от г-жа Генчева, директор в училището, която отправи своите благопожелания към учениците, а след това и към специалните гости на събитието- родителите.


Вдъхновени от коледния дух, впрегнали своето богато въображение и умения по визуално програмиране, с помощта на учителя си, петокласниците бяха измислили, написали сценарий, който бе представен в началото. Във втората част заниманията продължиха в програмиране и създаване на играта, в която героите “оживяват”. Кулминацията на вечерта бе когато родителите също се впуснаха в приключението и отидоха при децата си, за да се докоснат до създаденото.


Вечерта приключи с много вдъхновение, удовлетворение, благодарности и пожелания за бъдещи инициативи, от които учениците да черпят знание, увереност и опит!

На 6 декември 2022 г. в основната сграда на ЦПЛР – ОДК – Пловдив се проведе обучение на екипа на институцията в изпълнение на Плана за пожарна безопасност и План за действие при гасене на пожар.

Екип на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Пловдив, ръководен от инспектор Борис Кангрохов разясниха какви са правилата за безопасност при пожар, действията за локализиране на пожар и за свеждане на опасностите и щетите до минимум, видовете пожарогасители и начина им на използване.

Направена бе и демонстрация за гасене на пожар, като впоследствие служителите бе предоставена възможност да работят с пожарогасители.

Съвместно изпълнение на Реквием в ре минор оп. 48 от Габриел Форе на хор "Детска китка" с Нов симфоничен оркестър под диригентството на Петко Димитров в зала "България", град София на 27 ноември 2022 година. 

Диригент на хора: Яна Делирадева. 

Солисти: Николина Кърмазлийска, сопран /ст. учител, музика - вокален педагог на Хор"Детска китка"/и Алпер Юнлютрюк, баритон.

Вълнуващ концерт!

На 27.11.2022 в  ЗАЛА - 1 на НДК гр. София се проведе Концерт - Спектакъл посветен на 70 години БЪЛГАРСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА.

В програмата взеха участие и момичетата от школите по художествена гимнастика и джаз-балет към ЦПЛР-ОДК - гр. ПЛОВДИВ, като с прекрасното си изпълнение допринесоха за

изключителното представяне на децата от цяла БЪЛГАРИЯ .

На 05 - 06.11. 2022 в гр. София се проведе Държавно първенство по Естетическа Групова Гимнастика. 


Нашите момичета от двете школи - художествена гимнастика и джаз-балет, взеха участие и спечелиха едно златно и две сребърни отличия.


Златен медал  - възрастова група - "девойки".

Сребърен медал - възрастова група - 8-10 години.

Сребърен медал - възрастова група - 12-14години.

На 26.10.2022 г. в ОДК - Пловдив се проведе Десето юбилейно издание на турнира Математика без граници. В състезанието взеха участие ученици от школите при ЦПЛР - ОДК гр. Пловдив.

Състезателите завоюваха един златен и три сребърни медала и спечелиха сертификати за успешно участие.

Златен медал спечели Александър Димитров, а сребърните медали са за Еда Пашова, Тодор Ламбов и Кристиян Кичуков.

Андрей Танчев от Школата по фотография в ЦПЛР - ОДК - Пловдив е големият победител в своята възрастова група 14-17 години, категория фотография,от конкурса "Гаранция:# щастливо детство" организиран от Държавна агенция за закрила на детето.

Наградата му бе връчена от заместник-министъра на труда и социалната политика Надя Клисурска на официална церемония, състояла се на 11.11.2022 г. в Националния дворец на децата, гр. София.На 19.11.2022 година се проведе национална купа по карате Шинкиокушин за деца до 10 год.възраст в гр.Пловдив.В състезанието взеха участие 142 деца от цяла България.

ОДК взе участие с четири, като едно от тях успя да се класира в челната тройка.

II-ро място за Дара Димитрова в категория +36

На 20.11.2022 год. състезанието продължи с деца до 12 и до 14 годишна възраст.

В състезанието взеха участие 161 деца, като пет от тях представиха ЦПЛР-ОДК -Пловдив.

Класирали се състезатели:

Петър Нанев - 2-ро място +50 кг.

Йордан Христев - 3-то място +50 кг.

Виктор Георгиев - 3-то място до 50 кг.

Хор „Евмолпея“ при ЦПЛР ОДК – Пловдив достойно представи България на тържествата в Сремски Карловци и Нови Сад по случай 300 години от рождението на отец Паисий 

На 28-ми октомври хор „Евмолпея“ реализира концерт в най-старата Карловачка гимназия на Балканите в Сремски Карловци – град, в който през май 1761 г. атонският монах Паисий Хилендарски бива приет от Карловачкия митрополит Павел Ненадович.

На 29-ти октомври бе вторият концерт на хор „Евмолпея“, който се проведе в Нови Сад в рамките на традиционната „Българиада във Войводина“ – празник на етническите българи в Сърбия. На третия ден хорът бе посрещнат от владиката на Сремски Карловски и област Войводина. Последният концерт на хор „Евмолпея“ се състоя в катедралната църква „Св. Никола“, разположена до старото седалище на Сръбската патриаршия. Концертната визита завърши с думите на Ректора на семинарията за историческата и духовна близост между Сърбия и България и за изключителното значение на делото на атонския монах.

На провелият се Държавен турнир по спортна стрелба "Севтополис" гр.Казанлък , учениците на ЦПЛР-ОДК гр.Пловдив се представиха отлично и завоюваха много призови места.

Изявилите ученици са :

А най-малките Едит Кюрегян, Тина Христозова и Дари Навущанова дебютираха с  прекрасно пrедставяне и показаха потенциал !

В отборното класиране учениците от ЦПЛР-ОДК - Пловдив заеха е призовото второ място. 

 На 04-05.11.2022 год. България беше домакин на европейско първенство по карате Шинкиокушин за юноши и кадети в гр. София.

ЦПЛР-ОДК гр. Пловдив взе участие с един представител при кадети - Манол Велков,който се класира в осемте най-добри.

На церемонията по официалнота откриване на изложбата 15-ти национален конкурс “Фатоприказки”, организиран е проведен от ЦПЛР-ОДК-Кърджали се класираха учениците:

Специална награда на РУО гр. Кърджали- Симона Лукова, 7 клас,
2- о масто категория “Пейзаж и природа” 1-ва възрастова група: Георги Димкин, 5 клас
1- ва възрастова група категория”художествена фотография- 1-во масто на Некол Георгиева,
2-ро място втора възр. група “Художествена Фотография- Татевик Егоян, 10 клас,
3-то място, втора възрастова група- Мария Иванова, 9 клас.

Ученици от Школата по дизайн и приложни изкуства с ръководител Мария Катилева финализираха  своя  проект "Шевици" - израборване на декоративно пано на стена в ЦПЛР-ОДК-Пловдив, I филиал, който бе представен на официално тържество, проведено на 3.11.2022 г. във филиала на ЦПЛР - ОДК, на ул. Христо Казанджиев 13. 

Децата от Клуб „Забавен английски език“ с ръководител Мариета Царева станаха част от Седмицата на Хелоуин. 

На 23.10.2022г. в град Букурещ / Румъния / се проведе Международен турнир - ROMANIA OPEN CUP от състезанията по ЕГГ / Естетическа групова гимнастика /.

В турнира взеха участие деца от школите по художествена гимнастика и джаз-балет и спечелиха златните медали при ДЕВОЙКИ - Кратка програма. 

 На 26.10.2022 г. в ОДК - Пловдив се проведе Десето юбилейно издание на турнира Математика без граници. В състезанието взеха участие ученици от школите при ЦПЛР - ОДК гр. Пловдив.

На 21 октомври петокласници и шестокласници от пловдивското СУ “Пейо Яворов” взеха участие в Европейската седмица на програмирането (Code Week 2022). Учениците са част от клуб “Блоково програмиране на компютърни игри и анимации” и приложиха своите умения в организирано събитие под надслов “Дигитално разказване на истории” (Digital Storytelling).

 Детските отбори бяха обединени в четири теми: “Пътуване в облаците”, “На морското дъно”, “Пътуване в пустинята”и “Plants vs Zombies”, като създадоха своите дигитални истории, преминавайки през няколко етапа.   Първо измислиха и написаха своите сценарии. След това събраха и обработиха материали. Накрая сглобиха всичко и го кодираха във вълнуващи анимации, които представиха.

За проявените креативност, творчество и дигитални умения малките творци-разказвачи получиха поименни сертификати и вдъхновени възкликнаха: “До следващия път!”.

Владимир Ботев (първи от ляво на дясно) ученик на ЦПЛР ОДК – Пловдив е шампион на четворка скул на Балканиадата по гребане, която се проведе във Вишиград ( Босна и Херцеговина).

Ботев и съотборниците му изминаха трасето за време 6:07.67. Втора е лодката на Гърция, трети са представителите на Турция.

Друг ученик участвал на Балканиадата е Иван Йорданов, който се класира четвърти на скиф. 

На 26.06.2022 година в гр.Бургас се проведе Международен турнир - купа "Черно море" за деца, кадети, мъже и жени. Манол Велков от Школата по карате спечели I място при кадетите, в категория до 60 кг.

На 05.06.2022г.в град София се проведе Държавен турнир " Цветята на България", в което взеха участие 17 деца от школите по художествена гимнастика и джаз-балет. Представиха се отлично и спечелиха златните медали във възрастови групи  8-10 г., / 12-14г., / Девойки /. 

На 22. 05. 2022г. в зала СТРОИТЕЛ - Пловдив, се проведе състезание "ГИМНАСТРАДА", в което взеха участие децата от школите по художествена гимнастика и джаз-балет към ЦПЛР - ОДК. 

Децата се представиха блестящо и спечелиха златните медали във възрастова група 7-10г. и 10-14г.

Благодарствени писма за участие в благотворителен концерт "С обич за Никол".  

Вокално студио "Синтез" - гвоздеят в програмата на поредица концерти под наслов "Обединени чрез музика" с Оркестър на Военновъздушните сили на САЩ в Европа и Представителен духов оркестър на Военновъздушните сили на Република България 


Концертният състав на Вокално студио "Синтез" с ръководител Желязка Бечлилова имаше огромната чест и привилегия да музицира заедно на една сцена с цели два духови оркестъра - Оркестър на Военновъздушните сили на САЩ в Европа, с диригент полковник Кристина Нур Рутия и Представителен духов оркестър на Военновъздушните сили на Република България, с диригент майор Михаил Младенов. Поканата към ВС "Синтез" за съвместни концерти бе отправена именно от Михаил Младенов.

Първият концерт се проведе на 6-ти май - Ден на Храбростта на Античен театър - Пловдив. Децата изпяха китка от емблематични патриотични песни, които изправиха публиката на крака. Изпълнението бе бурно аплодирано от почетните гости - Херо Мустафа - посланик на САЩ в България и генерал-майор Димитър Петров. Фурор предизвика соловата песен на 5 годишната Дария Янкулова. Тя изпълни "Де е България" със новаторски аранжимент, написан специално за нея от Михаил Младенов.

Децата от ВС "Синтез" и 70-те музиканта от САЩ и България показаха, че музиката сплотява и представлява един универсален език. Събитието се превърна в незабравимо преживяване както за публиката, така и за самите изпълнители.

"Обединени чрез музика" се състоя на 7-ми май в Стара Зaгора и на 9-ти май във Варна и Бургас.

На 05. и 06. май в град София се проведе  Международен турнир по Естетическа Групова Гимнастика - "Аcademic  Cup " 2022. 

Нашите  6 момичета се представиха отлично и спечелиха сребърни медали във възрастова група - родени 2006 - 2008г.

На 30 април 2022 година се проведоха Националните пролетни състезания по информатика, на които взеха участие около 200 ученици от цяла България в пет състезателни групи. 

Диман Симеонов от школа „Компютърно програмиране“ към ЦПЛР-ОДК – Пловдив  премери сили с общо 36 участника от градовете  София, Ямбол, Габрово, Варна, Шумен, Търговище, Русе и Габрово в състезателна група D (6. клас). С резултата си той завоюва място, с което спечели ГРАМОТА ЗА МНОГО ПРЕДСТАВЯНЕ! 

На 30.04.2022 год. в град Ловеч се състоя национално първенство за деца по Шинкиокушин карате в три възрастови групи - до 10, до 12 и до 14 годишна възраст.

На състезанието участваха 345 деца от цяла България.

ОДК взе участие с десет деца и постигнахме следните резултати:

1-во място за Виктор Георгиев - до 12 год.възраст - до 35 кг.

1-во място за Любомир Велев - до 12 год. възраст - до 39 кг. 

3-то място за Дени Айдън - до 12 год. възраст - до 39 кг.

1-во място за Петър Нанев - до 12 год. възраст - категория плюс 39 кг.

2-ро място за Йордан Христев - категория плюс 39 кг.

На 27 април от 18 часа, по случай Mеждународния ден на дизайна, Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс - Пловдив представя изложба на школата си по дизайн и приложни изкуства. В нея ще вземат участие 20 ученика с произведения, направени през последната учебна година, както от присъственото така и от дистанционното обучение. Ще бъдат показани рисунки, модни скици, пейзажи, колажи, проекти и ушити от децата модели и произведения. Изложбата може да бъде видяна в сградата на ЦПЛР – ОДК на бул. „Шести септември“ №193.

1-во място на Георги Димкин, ученик в 4 клас от школата по Фотография на ЦПЛР ОДК – Пловдив. Призът е от Международен фотоконкурс "INTERNATIONAL ART COMPETITION - TALENTS OF TOMORROW", Класиране Фотография, Категория „Чудото на водата“, втора възрастова група.


ФТА „Иглика“ към ЦПЛР ОДК - гр. Пловдив - първи гости на Община Пловдив на Игнажден 

Навръх големия християнски празник Игнажден първи гости на Община Пловдив бяха коледарчетата от фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ към Общински детски комплекс. Техни домакини бяха кметът Здравко Димитров и зам.-кметът Величко Родопски. Както повелява традицията облечените в народни носии малчугани наричаха за здраве и берекет, а с обредните си песни поздравиха всички общински служители за предстоящите светли празници. 

На 16.12.2021г., в навечерието на Коледните и Новогодишни празници малчуганите от вокално студио „Синтез“ към пловдивския общински детски комплекс /ОДК/ направиха прекрасен жест към възпитаниците на ДГ „Мирослава“. Те посетиха дечицата, за да им подарят лично комплект книги, събрани в рамките на инициативата на ОДК „Подари любима книга, създай вълшебно коледно преживяване“.

„Надявам се много да ти хареса тази книжка, защото тя е път към нови приключения“, „Нека всеки ден бъде за теб като една красива приказка с много игри и забавни моменти“, „…нека книгите те отвеждат на чудни места и нека те срещат с приказни герои, нека ти помогнат да изживееш пълноценно твоето вълшебно детство“. Това бяха само някои от посланията, които децата бяха изписали в книжките за своите приятели.

Кампанията се проведе в четири дни от 6 до 9 декември, в рамките на които бяха събрани 570 книги. Всички те ще бъдат дарени на детските градини, началните и основните училища в града за обогатяване на библиотечния им фонд. 

На 30.10.2021 година се проведе национална купа по карате Шинкиокушин за деца до 10, 12 и до 14 год. възраст в гр. Пловдив.

В турнира  участваха общо 210 деца от цяла България.

ОДК взе участие с осем свои възпитаника и завоюва пет отличия в трите възрастови групи.

 

Отличили се състезатели до 10 годишна възраст:

Виктор Георгиев - 2 място

 

Отличили се състезатели до 12 год. възраст:

Петър Нанев - 2 място

Александра-Никол  Димитрова - 3 място

Йордан Христев - 3 място

 

Отличили се състезатели до 14 год. възраст:

Манол Велков - 1 място

Поредно призово отличие за малките таланти от ВГ „Бамбини“ при ЦПЛР – ОДК – Пловдив!

Отлично се представиха възпитаниците на Снежана и Димитър Доневи в седемнадесетото издание на Международен фестивал на изкуствата „Кръстопът на музите“ 2021 г., гр. София.

Вокалната формация завоюва престижното II - ро място. Изпълнението на „Бамбини“  бе оценено  от големия вокален педагог и изпълнител Етиен Леви .

Фестивалът се провежда под патронажа на Министерството на културата. 

Вокално студио “Синтез” при ЦПЛР-ОДК Пловдив с шест отличия от XIV INTERNATIONAL FESTIVAL OF ARTS “ORPEUS IN ITALY” Лидо ди Йезоло - Венеция, Италия

При силна конкуренция от над 400 участника от цял свят, децата от Вокално студио “Синтез” показаха, че за истинския талант няма граници.

Кристиана Наскова завоюва Първо място в категория “Vocal: jazz” (14-18 год.). Йоана Линева се пребори за Първо място в категория “Vocal: classical” (11-13 год.) и Трето място в категория “Vocal: jazz” (11-13 год.), а Ивелина Томова спечели Трето място в най-оспорваната категория “Vocal: pop” (11-13 год.).

Голямата изненада ни поднесе шест годишната Петя Карпарова, която дебютира с Трето място в категория “Vocal: pop” (до 7 год.)

Ръководителят на студиото Желязка Белчилова бе отличена с Диплом “GRANDE MAESTRO”

На 30.10.2021 година се проведе национална купа по карате Шинкиокушин за деца до 10, 12 и до 14 год. възраст в гр. Пловдив.

Страхотно представяне на децата на ОДК-Пловдив!

В турнира участваха общо 210 деца от цяла България.

ОДК взе участие с осем свои възпитаника и завоюва пет отличия в трите възрастови групи.

Отличили се състезатели до 10 годишна възраст:

Виктор Георгиев - 2 място

Отличили се състезатели до 12 год. възраст:

Петър Нанев - 2 място

Александра-Никол Димитрова - 3 място

Йордан Христев - 3 място

Отличили се състезатели до 14 год. възраст:

Манол Велков - 1 място

На 30.05.2021 г. на сцената на Куклен театър – Пловдив децата от групата по актьорско майсторство ДТВ "Владимир Николов" към Общински детски комплекс - Пловдив, с ръководител г-жа Евелина Николова, представиха  постановката "Звездното момче".

Представянето на децата беше изключително професионално и предизвика вълнуващи моменти както за самите участници, така и за цялата публика. 

Първо място за мажоретен състав "Динамика" към ЦПЛР – ОДК - Пловдив от фестивал "Слънчева Бесапара" град Пазарджик - батон сцена.  

В навечерието на Великденските празници откритото пространство на Общински детски комплекс събра творенията на талантите от различните клубове и школи. Със самостоятелна изложба се представя 5-класничката Симона Лукова. Амбициозното момиче от клуба по фотография, с ръководител Изабел Хугасян, представя своята експозиция „Цветен Великден“.

Възпитаниците от школата по изобразително изкуство на Николай Балдев се представят с рисунки, реализирани в домашни условия по време на обучението в електронна среда.

Великденски картички изработиха децата от школата по Арттерапия с ръководител Галина Райчева.

Великденски яйца от пресован стиропор красят  двора на Центъра за подкрепа за личностно развитие – ОДК. 70-сантиметровите творения са дело на талантите от школата по дизайн с ръководител Маша Катилева.

Учениците от школата по творческо писане с ръководител Елена Левашка изготвиха   постер за Великденските празници – история, традиции, обичаи, символи.

Екипът и децата на Общински детски комплекс – Пловдив Ви пожелават Светли Великденски празници, споделени с близки и приятели, топлота в душите и благодат в домовете Ви!


На 24 и 25 април 2021 год. се състоя националното първенство

по Шинкиокушин карате

за деца до 10-, 12-, 14-, 16- и 18-годишна възраст в зала Арена – гр. Шумен.

ОДК взе участие с  шест деца в три от възрастовите групи.

Децата постигнаха следните резултати:

I място до 10-годишна възраст и най-техничен състезател – Виктор Георгиев

I място до 12 год. – Васил Николов 

I място до 12 год. – Явор Василев

II място до 12 год. – Александра-Никол Димитрова

III място до 16 год. – Георги Чолаков

Проф. Златина Делирадева,  главен диригент на хор „Детска китка” при ЦПЛР – ОДК – Пловдив, бе удостоена със специална награда - статуетка и диплом за Цялостен принос към Международните детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ – Шумен.

Проф. Теодора Павлович, председател на журито, обяви учредяването на награда за Цялостен принос на Международните детско-юношески хорови празници, по инициатива на членовете на журито. Първият неин носител има честта да бъде проф. Делирадева. Наградата беше обявена и от зам. кмета на община Шумен г-н Найден Косев по време на втората концертна вечер от онлайн изданието на фестивала.

Честита награда, проф. Делирадева. Бъдете здрава, летете на крилата на музиката и разпръсквайте любовта си към детското хорово изкуство.

Хор „Детска китка” и неговите диригенти проф. Златина Делирадева и Яна Делирадева получиха диплом за отлично представяне от организаторите на Международния фестивал, Български хоров съюз и Европейската хорова федерацията на Европейския съюз.

Младите таланти на Естрадно студио „Прима“ участваха и се представиха достойно в третото издание на фестивал - EVERGREEN FEST SOFIA 2021, който се проведе онлайн на 20-21 февруари 2021 г.


Успехи на таланти на Общински детски комплекс – Пловдив

Младите таланти на Естрадно студио „Прима“ участваха и се представиха достойно в третото издание на фестивал - EVERGREEN FEST SOFIA 2021, който се проведе онлайн на 20-21 февруари 2021 г.

Носителите на награди са:

I-во място - Стилиан Пенков (Категория - “Световни евъргрийни и джаз стандарти”)

II-ро място - Красимира Александрова (Категория - “Световни евъргрийни и джаз стандарти”)

III-то място - Мартина Жекова (Категория - “Български евъргрийни”)

Поощрение - Мария Чолакова (Категория - “Български евъргрийни”).

Евъргрийн Фест София (Evergreen Fest Sofia) е музикален фестивал за изпълнение на евъргрийни и джаз стандарти от деца и младежи  и се организира от Фондация „Музика Вива” и Музикално-издателска къща „Студио Артес”, със съдействието на НЧ „Д-р Петър Берон 1926 г.”

Кметът Здравко Димитров връчи отличието „Най-добър млад предприемач на Пловдив“ за 2019 година

„Пловдив е единствената община, която подкрепя младите и иновативните“, заяви зам.-кметът Георги Титюков

За 11-та поредна година Община Пловдив проведе Конкурса „Най-добър млад предприемач“. Официалната церемония по награждаване на победителите се състоя днес на Гребния канал, а наградите на отличените иновативни проекти бяха лично връчени от кмета Здравко Димитров, председателя на Общинския съвет Александър Държиков и зам.-кмета по спорт и младежки дейности Георги Титюков.

„Много се радвам, че виждам толкова млади хора. Винаги – и в спорта и в бизнеса, и сега в администрацията съм давал и давам път на младите. Пожелавам ви да развиете уменията си и да претворите идеите си в успешен бизнес“, заяви при награждаването на победителите кметът Здравко Димитров. По думите му през годините Община Пловдив е дала старт на редица иновативни и креативни идеи, които вече са се превърнали в успешни бизнеси.

Конкурсът „Най-добър млад предприемач“ се организира всяка година от Община Пловдив и отдел „Спорт и младежки дейности” и има за цел да стимулира креативното мислене на младите хора и да подпомогне тяхното развитие в бизнес сферата.

Община Пловдив единствена провежда този конкурс.

„Ще се радвам и другите общини да последват примера за конкурса и  ние ще помогнем  неговата идея да достигне до повече населени места“, заяви кметът Здравко Димитров.

Тази година до финалния кръг достигнаха 10 участници, от които комисията награди петима. Сред бизнес идеите имаше такива за производство на натурална козметика, създаване на иновативен стол, изработен от екологични материали, др.

С престижната титла „Най-добър млад предприемач на Пловдив“ тази година беше удостоен Галин Генов. Той получи парична награда от 7 000 лева за идеята си за създаването на Спортен Клуб за инвалиди и хора в неравностойно положение. Тя беше връчена от кмета Здравко Димитров, който слезе специално от сцената, защото Генов беше контузен и трудно можеше да изкачи стълбите. В знак на съпричастност всички номинирани и наградени се снимаха на обща снимка долу пред сцената.

След награждаването Галин Генов сподели: „Във връзка със спечеления от мен приз „Най-добър млад предприемач на град Пловдив за 2020 година“ искам да изкажа благодарността си и да отблежа значението на обучението си в ЦПЛР – ОДК- Пловдив и по специално към г-н Огнян Димитров. Голяма част от успехът ми  се дължи именно на  знанията и опита придобити по време участието ми в програма „Учебна компания” на Фондация  „Джунниър Ачийвмънт”. Препоръчвам ги горещо на всеки, който има интерес в сферата на бизнеса.“

На шесто място се класира. Атанас Маринов и Цветелин Цветков – Производство на иновативен  стол;

Целта е да се създаде иновативен стол изцяло от екологични материали като се добави възможността за движение на долната част на тялото по време на работа за предотвратяване на заседналия начин на живот.

Отличените младежи – Галин Генов и Атанас Маринов са възпитаници на школа „Мениджмънт” при ЦПЛР – ОДК Пловдив с ръководител инж. Огнян Димитров. И двамата ръководиха учебни компании и участваха Националните младежки бизнес форуми „Изгряващи звезди”

През 2018 г. Галин Генов и ръководената от него УК „Cushiez” с предмет а дейност „Многофункцинална пътническа възглавница”  бяха класирани на първо място в конкурса „Брандико” на Министерствовто на икономиката.

През 2019 г. Атанас Маринов и управляваната от него  УК  „Upplay”  с предмет на дейност „Разработка и производство на иновативен стол” бяха класирани на първо място в конкурса „Брандико” на Министерствовто на икономиката.

До момента, в различните издания на конкурса школа „Мениджмънт” е участвала многократно, като през годините нейните възпитаници са завоювали още много награди  – първи, втори, трети и специални отличия.

4 юни 2020 г.Национално състезание по карате Шинкиокушин за деца от 10, 12 до 14 год. възраст

На 20.10.2019 г. се проведе национално състезание по карате Шинкиокушин за деца от 10, 12 до 14 годишна възраст.

Школата по Карате към ЦПЛР ОДК Пловдив с ръководител Елена Башкехайова взе участие с осем деца.

Класиране:

Георги Чолаков – I – во място до 40 кг. за деца до 14 годишна възраст.

Манол Велков – I – во място до 41 кг. за деца до 12 годишна възраст. 

Марин Цветков – I – во място в категория + 49 кг. за деца до 12 годишна възраст.

Виктория Чолакова – III – то място в категория + 43 кг. за деца до 12 годишна възраст.

Явор Василев – III – то място в категория до 32 кг. за деца до 10 годишна възраст.


Лекция на тема „Превенция на трудовата експлоатация в България и чужбина” - екип по кариерно ориентиране към ЦПЛР-ОДК-Пловдив

На 06.03.2019 г. в ЦПЛР-ОДК-Пловдив екипът по кариерно ориентиране организира лекция „Превенция на трудовата експлоатация в България и чужбина”. На събитието присъстваха ученици от XI и XII класове от ПГХТТ, ПГ по битова техника и СУ ”Любен Каравелов” гр. Пловдив. Гост-лектори бяха Антоанета Куик и Алексан Киров от фондация „А21”. По време на представянето бяха показани три кратки тематични филма, които предизвикаха активното участие на учениците в дискусията. Те получиха конкретни практически съвети как да се предпазят от злоупотреба с личните им данни и документи, как да разпознаят фалшиви обяви за работа и признаци за недобронамерено поведение на „бъдещите работодатели”. 

Национален конкурс „Път към славата“ - участие на ВГ „Бамбини“

За седма поредна година Арт Център „Кърнолски“ организира най- мащабния национален конкурс на територията на България „Път към славата“, който в три дни събира талантливи деца и младежи от цялата страна в София. Събитието е под патронажа на д.ик.н. Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. 

Вокална група „Бамбини“ към ЦПЛР – ОДК Пловдив взе участие в конкурсната програма в категория вокални групи. Сред засилена конкуренция и голям брой участници, децата се представиха блестящо и бяха отличени със следните призови места:

I – во място за ВГ „Мини Бамбини“– 1 възрастова група;

II – ро място за формация „Бамбини“– 2 възрастова група;

II – ро място за секстет “Бамбини“– 3 възрастова група