Национален литературен конкурс "Приказки от мен за теб"

Текстовете са публикувани без намесата на коректор и редактор.

Приключи оспорваната надпревара за приказници в обявения от ОДК – Пловдив литературен конкурс „Приказки от мен за теб“. Журито изчете всичките 76 приказки, благодарим на участниците от цялата страна за красивите емоции и веселите и поучителни случки, в които ни изпратихте да пътешестваме. Текстовете разделихме в три категории:

  1. Създадени от деца

  2. Създадени от възрастни

  3. Създадени от двама и повече автори


В първата категория като най-добри журито отличи:

„Жабката София“ на Симона Василева, която е на15 години и е от Сливен; приказката на дванадесетгодишната Радина Бахчеванова от Пловдив – „Приключенията на Борката“, и „Приказка без край… за Доброто и Злото“ на Селин Сюлейманова – на 12 години, от град Опака, област Търговище

Отличените във втората категория са:

„Безмълвието на сирените“ на Десислава Сивилова, „Врабчо и катеричката“ от Димитър Пекалиев, „Щастливата беседка“ на Ангел Дюлгеров и „Катеричката Добринка“ от Славия Шопова.

В третата категория е отличена приказката на 9-годишната Лорин и нейната майка Елица – „Светулкова приказка“.

Специално отличени са най-малкият участник в конкурса – петгодишната Ива Панайотова от София, създала приказката „Щастие“, и най-зрелият – Нонка Чардакова, която е на 80 години и е автор на приказката „Среща в гората“.

Организаторите на конкурса са възхитени от работата на Светлана Иванова – ръководител на литературния клуб „Малкият принц“ в ОУ „Христо Смирненски“, Сливен, и на Мая Ковачева – учител в Иновативно средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, Велинград. Приказките, създадени от техните малки писатели, са пълни с любов и доброта.

Най-добрите истории ще бъдат публикувани на сайта на Общинския детски комплекс и на страниците на вестник „Марица“, а отличените участници ще получат грамоти и книги, подарени ни от ИК „Жанет 45“ и издателство „Коала прес“.

Текстовете на всички 76 приказки ще бъдат предоставени на малките художници и фотографи в ОДК – Пловдив, за да създадат илюстрации, вдъхновени от вълшебните светове на участниците в първото издание на националния литературен конкурс „Приказки от мен за теб“.

На 28.10.2021 година от 15 часа – в навечерието на Деня на народните будители, в детския отдел на НБ „Иван Вазов“ малките художници, актьори, певци, фотографи и писатели на ОДК – Пловдив заедно с част от авторите и журито канят любителите на вълшебни истории на празник на приказката.