Национален литературен конкурс "Приказки от мен за теб" 

Текстовете са публикувани без намесата на коректор и редактор.

Приключи третото издание националния литературен конкурс „Приказка от мен за теб“, организиран от ЦПЛР – ОДК – ПЛОВДИВ

Лесно ли е да си метла с раздвоена самоличност, как мигновено се обезглавява триглав змей, защо трябва да се внимава с куците котки, каква тайна крият едни стари боксови ръкавици, къде вирее трицветната леща и какви са нейните приложения, как се прогонва черен бръмбар магьосник и дават ли козите шоколадово мляко? Това са само малка част от историите в приказките, участвали в третото издание националния литературен конкурс „Приказка от мен за теб“, организиран от ЦПЛР – ОДК – ПЛОВДИВ. Участниците са разделени в две категории – „Малки“, до 18 години, и „Големи“ – 19 – 119+. Победители в приказната надпревара при малките са:

1. Мария Георгиева, 3. клас в ОУ „Райна Княгиня“, Пловдив за „Водата и въздухът“

2. Василена Томанова, 7. клас в ОУ „Васил Левски“, Пловдив за „Чудотворките“ и Микаела Добрева, 5. клас в ОУ „Райна Княгиня“, Пловдив за „Забравените години“

3. Александрина Малкиматева, 4. клас в ОУ „Виктория и Крикор  Тютюнджян“, Пловдив за „Отвара“ и Николета Василева, 5. клас в СУ „Свети Софроний Врачански“, Пловдив за „Кристално сърце“

Журито подреди големите приказници така:

1. Анна Захариева от Карлово за „Приятели“

2. Борислав Ганчев от Хисаря за „Как динозавърчето Дино си намери приятели“

3. Виолета Младенова от София за „Слънчо и щурчо“ и Вероника Иванова от Варна за „Беззъбото чудовище“

Тази година журито присъжда три специални награди. Наградата „Приказен кошер“ получават четвъртокласниците от СУ „Отец Паисий“ в град Стамболийски и класната им ръководителка Даниела Георгиева. На приказния екип, написал вълшебните истории, му се наложило спешно да построи няколко къщи от бисквити, вафли и бонбони, за да има къде да се скрие принцеса Антония от злата вещица Трола. Специална индивидуална награда получава Емануела Манолова от същия клас за приказката си стихотворение „Празникът на Мецана“.  - Приказките на IV клас

Децата от 3. група „Мечо Пух“ на ДГ „Детски свят“ в Нова Загора и техните учителки Румяна Дойчева и Таня Ананиева получават наградата „Приказни фъстъчковци“ за „Приказка за Мечо Пух“, създадена заедно от децата и преподавателите им.

Първолаците от ОУ „Братя Миладинови“ в Пловдив и класната им ръководителка Галина Атанасова са отличени с наградата „Приспивни приказници“, защото са открили как може да бъде приспан зъл великан.

Поощрителна грамота за участие в литературния конкурс „Приказка от мен за теб“ получават:

1. Деница Георгиева на 16 години от Русе за „Всичко започна с малко дете и глобус“ 

2. Емилия Михова на 9 години за „Книжарницата“

3. Сияна Кирилова на 10 години от с. Търнава за „Приказки“

4. Велизара Стоянова на 11 години за „Приключенията на Теди“

5. Ясемин Сели на 10 години от Асеновград за „Сбъдната мечта“

6. Антония Златанова на 10 години от Асеновград за „Нов приятел“

7. Красимир Петков на 10 години от Асеновград за „Дърварят“

8. Кристалина Антонова на 10 години от Асеновград за „Приказен сън“

9. Божидар Киров на 10 години от Пловдив за „Как Мълчаливко не станал възрастен“

Грамота  „Учител светулка“ тази година получават Боряна Богоева от Русе, Магдалена Генова от Асеновград, Мариана Кувенджиева от Пловдив, Румяна Дойчева  и Таня Ананиева от Нова Загора, Галина Атанасова от Пловдив, Даниела Георгиева от Стамболийски, Мария Гаджева от Пловдив, Евдокия Ангелова от Пловдив, Силвия Чобанова от Пловдив.

Най-добрите приказки в конкурса ще бъдат публикувани на сайта на ЦПЛР – ОДК – Пловдив, а част от приказките ще намерят място на страниците на вестник „Марица“.

Победителите в конкурса ще бъдат наградени с книга и грамота през октомври 2024 г. в сградата на ЦПЛР – ОДК – Пловдив.