Национален литературен конкурс "Приказки от мен за теб" 

Текстовете са публикувани без намесата на коректор и редактор.

Приключи националният литературен конкурс „Приказка от мен за теб“, организиран от ЦПЛР – ОДК – Пловдив 

Със 130 сладкодумни истории, получени на специалната ни приказна поща, приключи националният литературен конкурс „Приказка от мен за теб“, обявен от ЦПЛР – ОДК – Пловдив.

От пощенската кутия на приказките надничат Плачещият змей, Дракончето с шоколадово сърце, Граховата принцеса, господин Стаматов – паякът с карираното сако, безброй принцеси със златни коси и сини очи, разхождат се мишлета, кучета и котета, които обикновено са добри. Във вълшебната надпревара се впуснаха и малки, и големи от всички кътчета на България, конкуренцията за първите места беше ожесточена, а журито се държи на крака само защото е попило сили от магията на разказвачите. Благодарим на всички Вас за красивите емоции и веселите и поучителни случки, в които ни изпратихте да пътешестваме.

Текстовете са оценявани в четири категории: написани от деца до 10 години, създадени от деца над 10 години, измислени от възрастни, и други.

В категорията автори деца до 10 години като най-добри журито отличи: „Превзетият цар“ на Александрина Малкиматева, на второ място е Сиана Митрева от Ямбол с „Принцесата и драконът“. Третото място си поделят Габриела Куцарова и първолачката Дария Веселова от град Стамболийски. Специалната награда в тази възрастова категория е за „Морските приключения на Ванката в Австралия“ на петгодишния Иван – предполагаме, че се казва Зафиров, защото майка му е забравила да напише голямото му име.

При батковците и каките със специална награда е отличен текстът „Приказка за моето семейство“ на третокласничката Ивислава Ивелинова от Търговище. Първото място е за „Урок за самохвалковци“ на четвъртокласничката Диляна Борисова от Правец, „Измисленото кученце“ на Лорин Йълдъръм е на второ място, а третото място е за „Пчеличката, козелът и пролетта“ на Маргарита Христова от Пловдив. Поощрителни награди в категорията се присъждат на Велина Сарелска и Антонио Попов от НУ „Христо Ботев“ в Пловдив.

При големите първата награда заминава за Варна, получава я Бисерка Алексиева за приказката си „Музар и неговите коне“. Две са приказките на второ място – „Разкъсаната черга“ на Борислав Ганчев и „Приключенията на котенцето Джеси“ от Анна Захариева от Карлово. Две са и творбите, заели третото място – „Игра на криеница“ от Тодор Каракашев и „Сладкоблъсканици“ на Силвия Христова. Специалната награда в тази категория е за „Мишлето Мишо на лов за приятели“ от Йоана Димитрова.

Най-много наградени има в последната категория – и други.

В категорията „Изключително професионално отношение към приказката“ грамота се присъжда на петокласниците от ОУ „Отец Паисий“ от Асеновград: Кирил Стоянов, Мехмед Хаджисадък, Михаела Герасимова, Мария Кухтева и тяхната преподавателка Мая Рудева.

Третокласниците от СУ „Отец Паисий“ в Стамболийски с класен ръководител Даниела Георгиева печелят в категорията „Приказни пчелички“ – целият клас е изпратил приказки – включително и учителката им. Учителите Даниела Георгиева, г-жа Гюлфие Велиева от СУ „Професор Никола Маринов“ – Търговище, г-жа Ц. Маринова от СУ „Емилиян Станев“ – В. Търново, г-жа Цвета Виткова от ОУ „Васил Левски“ – Правец, г-жа Надежда Илчева от ОУ „Васил Левски“ – Пловдив, и г-жа Светла Шопова от НУ „Христо Ботев“ в Пловдив печелят в категорията „Учител светулка“.

В категорията „Приказка за природата“ са отличени следните текстове: „Чими получава изненада“ на Павлина Субашиева, „Приказка“ на Боряна Бонева, „Великанът Каналин“ на Мария Македонска, „Хитрушите“ на Веселин Василев и „Сънят на Белошийка“ от Илиан Николов.

Организаторите на конкурса благодарят на ИК „Персей“ за бързата реакция и изпратените чудни книги, с които ще бъдат наградени част от авторите на отличените творби. Другите дарители са издателствата „Жанет 45“, „Хермес“ и „Коала прес“.

Най-добрите истории ще бъдат публикувани на сайта на ЦПЛР – ОДК – Пловдив и на страниците на в. "Марица".

Текстовете на всички 130 приказки ще бъдат предоставени на малките художници и дизайнери в ЦПЛР – ОДК – Пловдив, за да създадат илюстрации и костюми, вдъхновени от вълшебните светове на участниците във второто издание на националния литературен конкурс „Приказка от мен за теб“.

На 7 април от 14 часа в сградата на ОДК – Пловдив авторите на отличените творби ще се срещнат не само за да получат наградите си, но и да си побъбрят с други любители на вълшебни истории, за да превърнат деня в празник на приказката.