Кариерно ориентиране

Изнесено обучение по кариерно ориентиране на ученици от 7 клас на ОУ „Панайот Волов“, бе проведено на 28.03.24г. в ЦПЛР-ОДК-Пловдив.

Защо е важно да овладея и упражнявям дадена професия, каква е разликата между професия и специалност, кои са учебните заведения, в които мога да продължа своето образование, какво е дуална форма на обучение и какви възможности за кариерно развитие ми предлага, са въпросите, на които бяха дадени отговори по време на срещата.

Във връзка с предстоящото кандидатстване след 7 клас, възпитаниците на училището, получиха информация и за начина, по който се организира приема в желани от тях учебни заведения и специалности.

На 6 март 2024 г. с ученици от XII-б клас на СУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Пловдив, посетихме фирма „Дзобеле България“ ЕООД. В завода, който се намира в индустриална зона „Стряма“ се запознахме с широката гама изделия произвеждани тук. Разгледахме производствения процес на инсектициди, освежители за дома и колата и др. Учениците получиха информация за кариерните възможности в компанията и нейните постижения.

Благодарим на екипа от „Дзобеле България“ за топлото посрещане и интересната обиколка!

На 27.11.2023г. бе проведена професиографска екскурзия с ученици от 7 клас на ОУ „Иван Вазов " с. Калояново, които посетиха производствената база на фирма KITTNER .

В презентация, подготвена от домакините, учениците се запознаха с историята на компанията, нейните постижения и практикуваните професии.

Възпитаниците на училището получиха възможността да проследят целия цикъл на производство, през който преминава изработката на продуктите от фирмата. 

На 22.11.2023г. се проведе професиографска екскурзия с ученици от 7 клас на ОУ"Отец Паисий" с. Стряма.Те посетиха производствената база на фирма АВВ ЕООД.

Домакините бяха подготвили презентация благодарение ,на която учениците се информираха за историята на компанията,производствените и бази в други страни, постиженията и. Учениците се запознаха с професиите,които се практикуват във фирмата, със самия цикъл на производство.

Учениците и придружаващите ги преподаватели останаха изключително доволни от посещението си във фирма АВВ ЕООД.

На 9.11.2023г. бе проведена професиографска екскурзия с ученици от 7 клас на ОУ „Райна Княгиня“, които посетиха производствената база на матраци „ТЕД“. В интересна презентация, подготвена от домакините, учениците се запознаха с историята на компанията, нейните постижения и някой от най-практикуваните професии. Възпитаниците на училището получиха и възможността да проследят цикъла на производство, през който преминава изработката на матраците.

Eкипът по кариерно ориентиране към ЦПЛР – ОДК - Пловдив стартира професиографски екскурзии за учебната 2023/2024 година с цел ранно кариерно ориентиране на учениците.

На 16.10.2023 г. учениците от 6-а клас на ОУ „Захари Стоянов“- гр. Пловдив посетиха една от най-големите и водещи компании в региона - „Либхер-Хаусгерете Марица“.

        За учениците беше изключително интересно да се докоснат до работния процес и да видят ролята на човека в силно автоматизираните и модерни заводи.

  Те активно се включиха в организираните забавни и образователни игри, изискващи концентрация, логическо и пространствено мислене и с нетърпение очакват да се запознаят с нови професии и специалности.

На 07 март 2023 г. в залата на СУ „Патриарх Евтимий“ – Пловдив се проведе лекция на тема: „5 – причини да останем в България“, организирана от  Центъра за кариерно ориентиране към ЦПЛР – ОДК - Пловдив.

Гост лектор бе инж. Николай Чалъков, управител на ИНЧ – ФРИГО ЕООД, предприемач, ментор по програми на Junior Achievement.

Участие в срещата взеха над 100 ученици от XII клас.

Кариерни консултанти при ЦПЛР - ОДК - Пловдив презентираха дейността на Кариерния център и споделиха своя опит и добри практики в рамките на проведеното в периода 23 - 25 ноември 2022 г. Национално обучение на кариерни консултанти от цялата страна.

Обучението е организирано от „Еврогайдънс“ – България и е по програма Еразъм +.

В събитието участваха над 70 практикуващи специалисти в областта на кариерното ориентиране и консултиране, които работят в Центрове за личностно развитие и/или в Кариерни центрове във висшите училища, в структурите на Агенцията по заетостта и др.

Участниците в Националното обучение посетиха ЦПЛР - ОДК - Пловдив, където бе проведена работна сесия в рамките на програмата. 

В срещата участваха и експерти от Дирекция „Бюро по труда“ – Пловдив, както и специалисти от Национална търговска гимназия – Пловдив, които представиха учебно-тренировъчна фирма като възможност за кариерно ориентиране, а Агенцията по заетостта споделиха как консултират безработни лица.

На 16.11.2022г в ЦПЛР – ОДК Пловдив се проведе лекция на тема „ Трудовата експлоатация в България и чужбина“, която е част от годишния план за събития, на екипа по кариерно ориентиране. Гост – лектори бяха “ Фондация А 21“, чиято основна дейност е

борбата срещу трафика на хора и съвременното робство .

Участие в мероприятието взеха ученици от XI и XII клас на Националната Търговска Гимназия и СУ " Любен Каравелов".

На 10.10.2022г в ПГХТТ се проведе събитие по кариерно ориентиране на тема: "Професионален път и възможности за реализация " с гост лектор - Калоян Калинин. /собственик на фирма за дигитален маркетинг и докторант по икономика и управление в - УХТ - гр. Пловдив/. Участие взеха ученици от 12 клас на професионалната гимназия.